Show menu

Muziekactiviteiten op school

Wat is het belang van muziekactiviteiten op school?

Met het organiseren van muziekactiviteiten op school stimuleer je de ontwikkeling van vaardigheden als luisteren, lezen en de emotionele intelligentie bij jouw leerlingen. Dat geldt zowel voor zelf muziek maken als samen naar muziek luisteren. Niet voor niets heeft Koningin Maxima muziek op school als een speerpunt benoemd. Ook een wetenschapper als Mark Mieras benadrukt het gunstige effect van muziek op de ontwikkeling van kinderen. Daarnaast zorgen muziekactiviteiten op school voor veel plezier!

Voor welke leerlingen zijn muziekactiviteiten geschikt?

Muziekactiviteiten zijn er voor álle leerlingen op school. Muziek kun je maken met kinderen uit groep 1 tot en met groep 8. Ze kunnen er zelfs samen mee aan de slag. Bijvoorbeeld tijdens een Cultuurproeverij waarbij je alle leerlingen laat kennismaken met verschillende muziekactiviteiten. Maar je kunt ook kiezen voor de Streetbeatsdag. Bij dit dagproject maak je met de hele school een muziekvoorstelling. Elke leerling volgt overdag een muziekworkshop en aan het einde van de dag komen alle leerlingen samen en geven ze een knallend optreden!

Zijn er ook muziekactiviteiten voor de bovenbouw?

Voor leerlingen uit de bovenbouw hebben we een aantal specifieke muziekactiviteiten ontwikkeld. Deze muziekworkshops sluiten bijvoorbeeld aan op de hiphopcultuur en het digitale tijdperk, zoals de workshop Sound Design. In deze muziekworkshop nemen leerlingen hun eigen geluidseffecten op en verwerken die in een animatiefilm. Aan het einde van de workshop kijken ze alle films terug. Twee andere populaire workshops in de bovenbouw zijn de workshop Rap en de workshop Songwriting. Hierin dagen we leerlingen uit om na te denken over de boodschap die ze met hun song willen uitdragen. Wat wil je het publiek vertellen en hoe doe je dat zo krachtig mogelijk? Maar ook rijmschema’s en melodie komen aan de orde.

Wat heb ik ervoor nodig om muziekactiviteiten op school te organiseren?

Grote Broer denkt graag met je mee over de muziekactiviteiten op school en neemt de organisatie uit handen. We regelen vrijwel alles: van ervaren en inspirerende workshopdocenten tot planningen, briefings en draaiboeken. Als school hoef je slechts een paar dingen te regelen. Wij komen altijd vooraf langs om de muziekactiviteiten op jouw school door te spreken. Aan de hand van dit gesprek zetten we alle benodigde informatie (zoals planning en draaiboek) op papier. In het gesprek stemmen we ook eventuele bijzonderheden af, zodat de workshopdocenten weten waarmee ze rekening kunnen houden. Wat je wél moet regelen voor muziekactiviteiten op school? Vaak blijft dat beperkt tot het zorgen voor de ruimtes en lokalen. Dit staat helder omschreven in de informatie die je als school ruim van tevoren van ons krijgt. Heb je nog vragen over het organiseren van inspirerende muziekactiviteiten op school? Die kun je altijd aan ons stellen.

Muziekactiviteiten op school