Show menu

Activiteiten voor op school

Zoek je workshops voor een activiteitendag? Grote Broer biedt in heel Nederland workshops aan! Laat je leerlingen schitteren en hun talenten ontdekken! Alle workshops worden op maat gemaakt voor jouw groep(en). Grote Broer organiseert workshops voor de hele klas, maar ook voor de hele school. Hieronder vind je een lijst met al onze workshops op het gebied van beeldende kunst, techniek, dans, theater, circus en multimedia!
Je gekozen filters Filters wissen
59 workshops geselecteerd

Alles nog eens op het gemak bekijken?

“Alle ouders, opa’s, oma’s, leerkrachten en kinderen hebben een geweldig optreden gemaakt en gezien. Vooral de kinderen hebben genoten van deze dag.”

De Regenboog – Hoensbroek

Kennismaken? Laten we binnenkort bellen.

Hoe word je ontzorgd door Grote Broer?

Workshop activiteit basisschool Fysiek theater 2

“Bewondering voor hoe de workshopdocenten de kinderen benaderen en allemaal zover krijgen dat ze de drempel willen over gaan.”

De Springplank – Leiden

“Wat een top dag! Ontzettend genoten. Enthousiaste leerlingen van peuters t/m groep 7. Acts waren goed aangesloten bij de leeftijd. De samenwerking met workshopdocenten is als prettig ervaren. Kortom: superdag gehad en voor herhaling vatbaar!”

De Bongerd – Zutphen

“Onze workshopdocent had echt oog voor het vak en het tempo zat er lekker in. Super muzikaal bezig geweest en de kinderen waren lyrisch.”

Het Ravelijn – Westervoort

Wil je graag advies over wat bij jou op school georganiseerd kan worden?

Activiteitendag op school

Elke school heeft ze wel: activiteitendagen. Leuke activiteiten op de basisschool dus. Is het niet om een thema af te ronden of bijvoorbeeld de Kinderboekenweek, dan is het wel om de vakantie in te luiden of het einde van het jaar. Themadagen bieden scholen de mogelijkheid om extra aandacht te vestigen op een belangrijk moment. Waarom Grote Broer? Vanuit Grote Broer bieden we een breed scala aan projecten voor de basisschool aan, die aangepast kunnen worden aan de wensen en identiteit van de school. Want juist voor zulke activiteitendagen zijn de dagprojecten van Grote Broer perfect!

Maar, first things first, hieronder de meestgestelde vragen op een rijtje voor jou:

Hoe zit het met….

Welke activiteit is het leukst om met de hele school te doen?

Grote Broer raadt voor de hele school graag haar Dagprojecten aan. Er kan gekozen worden uit diverse soorten Dagprojecten zoals een Wereld DansdagLipdubCircusdag of muzikale Reis om de wereld. Elk van deze dagprojecten is een waar feest op school! Heel geschikt voor bijvoorbeeld een start of eind van het schooljaar, afscheid van een directeur of een feestelijke gelegenheid. Elke leerling staat op het podium te stralen in een gezamenlijke voorstelling. En ouders, opa’s, oma’s, broertjes en zusjes mogen meegenieten!

Wat moet de school regelen voor een activiteit van Grote Broer?

Zo goed als niks! De school regelt de ruimte en Grote Broer regelt de rest. Grote Broer ontzorgt! Zo verzorgt Grote Broer alle materialen voor workshops en nemen wij bij dagprojecten ook zaken mee als geluidsinstallatie, theaterdoek en decor. De bedoeling is dat zowel de organisatie vooraf als op de dag zelf zo veel mogelijk uit handen wordt genomen. Zo kunnen de leerkrachten genieten van het proces dat de leerlingen doormaken. Het organiseren van activiteiten van Grote Broer is daardoor ontspannen en leuk!

Wat is de meest populaire activiteit van Grote Broer?

De Dagprojecten van Grote Broer zijn absoluut het meest populair. Er is niets mooiers dan een hele school betrokken te zien bij één groot project. Leerlingen krijgen een fantastische succeservaring op het podium en ze genieten volop van hun rol, dans of nieuw geleerde vaardigheid. Dagprojecten van Grote Broer kunnen gericht zijn op Theater, Dans, Circus of Muziek. En vergeet niet dat een Lipdub ook áltijd een geweldige manier is om de school op zijn mooist te vereeuwigen!

Kan een activiteit ook worden aangepast aan een thema?

De workshops van Grote Broer zijn zeer geschikt om aan te passen aan een thema dat op dat moment een rol speelt binnen de school. Zo werkten we eerder met thema’s als Duurzaamheid, Stad van de Toekomst, Water, of ‘ik en jij’. Elke workshop wordt op deze manier niet alleen toegespitst op leeftijd, maar ook gepersonaliseerd op de wensen van de school.

Theateractiviteiten op school

Een van de meest populaire theateractiviteiten voor de basisschool is onze theaterdag Opa en de Reismachine. Tijdens dit project gaan alle leerlingen met elkaar een voorstelling maken en voor elkaar en ouders opvoeren. De theaterdag is zo georganiseerd dat de hele school mee kan doen! Een perfecte culturele activiteit op school, voor alle groepen. Echt alle leerlingen, van onderbouw tot bovenbouw, kunnen aan deze activiteitendag deelnemen. Daarnaast organiseren we natuurlijk ook nog verschillende theaterworkshops voor school. De workshop Sprookjesfilm, workshop theatersport, workshop piratenstunts en workshop movie fighting behoren tot de meest populaire.

Muziekactiviteiten op school

Muziek maken vinden alle leerlingen leuk, of het nou kleuters of bijna pubers zijn. Vanuit Grote Broer organiseren we bijvoorbeeld de workshop Rap, de workshop Sound Design of de activiteitendag Streetbeatsdag. Het uitgangspunt bij elke muziekactiviteit is dat elke leerling actief moet kunnen deelnemen. Bij de Streetbeatsdag – de muziekdag – resulteert dit in een optreden waaraan de hele basisschool deelneemt.

Muziek dag op school in de klas 6

Dansactiviteiten op school

Bij elke dansactiviteit staat verbeelding met en via je lichaam centraal. We zetten de hele basisschool aan het dansen! Bij kleuters gaan we in de workshop Dansexpressie oefenen met het uitbeelden van simpele vormen en verwerken we dat in een choreografie. De activiteiten voor leerlingen uit hogere groepen zijn complexer. Ze gaan bijvoorbeeld een videoclip maken of een lipdub opnemen. Ook hebben we een dansactiviteit voor de hele school, namelijk het dagproject De Wereld Dansdag. Tijdens dit project studeert elke groep een dans in. Ook deze activiteitendag wordt afgesloten met een optreden voor elkaar en de ouders. Zoals je ziet hebben we een uitgebreid aanbod! Staat er niet bij wat jij zoekt? Neem contact met ons op, misschien kunnen we toch iets voor elkaar betekenen door middel van maatwerk.

Succeservaringen met circusactiviteiten op school

Het bijzondere aan circus op school is dat je in een kort tijdsbestek iets heel moeilijks toch kan leren. Het lukt vrijwel altijd om een kind bijvoorbeeld te laten jongleren of op een loopkogel te laten lopen. Bij dit soort activiteiten op school zien we leerlingen van trots altijd 10 centimeter groeien. Een leuke activiteit voor basisscholen is ook onze circusdag. Tijdens deze dag gaan leerlingen hun eigen circusoptreden maken en opvoeren voor de hele school. De kleuters laten circustheater zien, leerlingen uit groep 5 voeren een diabolo act op en de achtste groepers hebben in de workshop acrobatiek daarmee een scène ingestudeerd. Circus is voor iedereen!

Theaterdag op school

Wie verzorgen de activiteiten?

Elke school is weer anders. Soms is het de identiteit van de school, soms zijn het de type leerlingen en andere scholen zijn weer heel klein of juist heel groot. In de organisatie van projecten op school houden wij rekening met de specifieke wensen van elke basisschool. We werken samen met 250 workshopdocenten en kunnen zorgen voor een optimale match. Hierdoor wordt de activiteitendag een succes en kijkt ieder er met veel plezier op terug!

Hoe helpen we met de organisatie?

Vanuit Grote Broer helpen we jaarlijk meer dan 200 scholen met de organisatie van activiteiten. Met elke school hebben we contact over wat voor leerlingen ze hebben, wat ze graag uit de activiteitendag willen halen en wat ze zelf als doen. We streven ernaar om op deze manier altijd nauw aan te sluiten bij wat leerlingen en leerkrachten al kunnen en/of doen. Om dit te garanderen komen we voorafgaand aan de activiteiten altijd langs op school om kennis te maken en de wensen te bespreken. We horen dan graag welke workshops de groepen al eens gevolgd hebben of welke projecten gedraaid zijn. Hebben de kinderen bijvoorbeeld veel ervaring met drama of juist totaal niet? Zo nee, dan kijken we welke theaterworkshops hier het beste bij aansluiten.

Activiteitendag op school

Een culturele activiteitendag kan op basisscholen vele vormen hebben. Hiervoor heb je gelezen over hoe we met hele scholen voorstellingen maken, maar een cultuurproeverij met een dwarsdoorsnede van alle workshops is ook een mooie dag. Het verschil tussen de opzet is dat met een dagproject leerlingen de magie van op het podium staan ervaren. Met de cultuurproeverij of een losse workshop of activiteit op school ligt de focus op het proces, niet op het optreden. Beide opzetten zijn bijzonder en mooi en zeer geschikt om school breed uit te voeren! Een combinatie van de ervaring van op het podium staan en vrijuit met een kunstvorm bezig zijn vinden we ideaal; je combineert het mooiste van twee werelden. Hiervoor hebben we de uitgebreide versie van de dagprojecten opgezet.

Betrokkenheid van leerlingen door bijzondere activiteiten

Het plannen van activiteiten op de basisschool is een effectieve strategie om leerlingen betrokken en gepassioneerd te houden over hun leerproces. Je zou als docent kunnen overwegen om creatieve activiteiten voor de basisschool in te zetten, zoals kunstgerichte taken die de vindingrijkheid van je leerlingen aanscherpen. Daarnaast kan de implementatie van cultuureducatie in het basisonderwijs en kunsteducatie op de basisschool hun begrip van de wereld om hen heen verdiepen en verbreden. Het organiseren van groepsvormende activiteiten in het basisonderwijs kan een cruciale rol spelen in het stimuleren van een positieve klassendynamiek en het ontwikkelen van communicatievaardigheden bij je leerlingen. Tenslotte kan het integreren van muziek in de klas dienen als een leuke en kalmerende manier om de schooldag te beginnen of af te ronden. Al deze aspecten kunnen gezamenlijk bijdragen aan het bouwen van een stimulerende en educatieve leeromgeving voor je leerlingen.

Procesgerichte en productgerichte activiteiten op school

Het komt vaak terug in gesprekken, de twijfel of een school de nadruk wilt leggen op het resultaat (productgericht) of juist op de inhoudelijke kant van de kunstvorm of workshop (procesgericht). Soms speelt ook mee dat het ene als waardevoller wordt gezien als het ander. Wij vinden zowel procesgerichte activiteiten als productgerichte activiteiten op school van waarde.

Daprojecten

Leerlingen die al vroeg kennismaken met presenteren, op het podium staan, die zien een andere kant van de kunstdisciplines theater, dans en circus. Ze begrijpen beter wat er allemaal komt kijken bij het maken van een voorstelling. Echter gaat dit inzicht hand in hand met begrijpen hoe een goede voorstelling wordt opgebouwd en begrijpen welke keuzes artiesten maken. Om dit samen te laten komen hebben we een uitgebreide versie van onze dagprojecten voor scholen ontwikkeld. Projecten die school breed uitgevoerd kunnen worden. Leerlingen studeren dan niet alleen een voorstelling in, maar volgen ook een workshop die alleen gaat over de betreffende kunstdiscipline.

Wil je meer weten over onze projecten en de mogelijkheden voor jouw school? Neem dan gerust contact met ons op!