Show menu

Dansactiviteiten op school

Dansactiviteit op school

Wat is het belang van dansactiviteiten op school?

Dans is vaak het ondergeschoven kindje van de kunstdisciplines. Elke leerkracht zal het belang van dan onderschrijven. Het stimuleert je motorische ontwikkeling en je fijne motoriek. Daarnaast werk je natuurlijk veel samen en leer je je niet alleen verbaal, maar ook fysiek uit te drukken. Echter zelf gaan dansen met je leerlingen is ingewikkeld. Vaak hebben leerkrachten geen dansles gevolgd of vinden ze het lastig zich fysiek uit te drukken door middel van dans. Met de organisatie van dansactiviteiten met Grote Broer maak je het een stuk eenvoudiger. Onze workshopleiders werken op alle type scholen en met alle type leerlingen, van jong tot oud. Ze weten de leerlingen op de juiste manier aan te spreken en leerlingen die het spannend of lastig vinden, geven ze wat extra aandacht waardoor de dansactiviteiten op school ook voor hen veilig zijn.

Welke dansactiviteiten zijn interessant voor de onderbouw?

Dansactiviteiten voor kleuters zijn minder lastig dan dat vaak in eerste instantie wordt gedacht. Kleuters zijn motorisch weliswaar minder ver ontwikkeld, ze zijn in hun expressie vaak nog erg vrij. In de workshop Kleuterdans en de workshop Dansexpressie spreken we kleuters op het juiste niveau aan. Met simpele voorbeelden die tot de verbeelding spreken maken leerlingen al snel met elkaar een choreografie. Het leukste is om de dansactiviteit op te nemen en met de kleuters terug te kijken. De herkenning van zichzelf is erg leerzaam en geeft een groot gevoel van succes.

Hebben jullie ook een dansactiviteit voor alle groepen?

Dansen kan je met alle leerlingen, van groep 1 tot groep 8. Wel passen we de workshop aan en geven we niet elke workshop aan elke leerlingen. De workshop Streetdance geven we bijvoorbeeld pas vanaf groep 5. Sommige dansactiviteiten zijn juist wel weer heel geschikt voor elke leeftijd. Twee voorbeelden hiervan zijn de Lipdub en het dagproject Wereld Dansdag. Bij de lipdub maken leerlingen een choreografie op een nummer (vaak van Kinderen voor Kinderen). Elke groep kan hieraan meedoen en het gave is dat er op het einde een resultaat is, namelijk de videoclip. Bij de Wereld Dansdag maken leerlingen met elkaar een eigen dansvoorstelling. In de ochtend studeren ze hun dans in en in de loop van de middag voeren ze die op voor elkaar en trotse ouders!