Show menu

Muziekactiviteiten op school

Muziekactiviteiten op school

Wat is het belang van muziekactiviteiten op school?

Over het belang van muziekactiviteiten op school voor de ontwikkeling van leerlingen is al erg veel geschreven en gezegd. Koningin Maxima heeft muziek omarmd en Mark Mieras spreekt regelmatig over dit onderwerp. Toch kan je het niet genoeg benadrukken. Actieve en receptieve deelname van kinderen aan muziekactiviteiten stimuleert de ontwikkeling van vaardigheden als luisteren, lezen en de emotionele intelligentie. Wij zetten altijd professionele muziekdocenten in die passen bij de leeftijd van de leerlingen. Ze kunnen hierdoor leerlingen op exact de juiste manier aanspreken. Dat heeft niet alleen als voordeel dat het daardoor een leuke activiteit wordt, het heeft ook als voordeel dat leerlingen op de juiste manier gestimuleerd worden. En bovendien kan je als leerkracht zien wat je allemaal met je leerlingen kan doen. Wellicht inspireert het jou ook!

Welke muziekactiviteiten zijn interessant voor de bovenbouw?

Voor leerlingen uit de bovenbouw hebben we een aantal muziekactiviteiten ontwikkeld die dichter bij de hip hop cultuur liggen of waarbij meer digitale muziek wordt gebruiken. Een voorbeeld hiervan is de workshop Sound Design. In deze workshop nemen leerlingen hun eigen geluidseffecten op en verwerken die in een animatiefilm. Op het einde van de workshop kijken we alle films van de leerlingen terug. Twee andere populaire worskhops in de bovenbouw zijn de workshop Rap en de workshop Songwriting. In deze workshops dagen we de leerlingen uit om meer na te denken over de boodschap die ze met hun song willen uitdragen. Wat wil je het publiek vertellen en hoe kan je dat zo krachtig mogelijk doen?

Zijn er ook muziekactiviteiten voor de hele school?

Ja natuurlijk! Muziek kan je maken met kinderen uit groep 1 t/m groep 8. Ze kunnen het zelfs samen maken. Je kan bij bijvoorbeeld een Cultuurproeverij alle leerlingen laten kennismaken met verschillende soorten muziekactiviteiten. Maar je kan ook kiezen voor de Streetbeatsdag. Bij dit dagproject maak je met de hele school een muziekvoorstelling. Elke leerling volgt overdag een workshop en aan het einde van de dag komen alle leerlingen samen en geven ze een knallend optreden!