Show menu

Kunstzinnig project op school

Een kunstproject op de basisschool: hoe pak je dat aan?

Ben je op zoek naar een kunstproject op de basisschool waarbij ‘zelf maken’ voor jouw leerlingen centraal staat? Er is heel veel mogelijk! Van belang is dat je als eerste je doelen en doelgroepen helder hebt. Wil je een project voor de hele school of voor een enkele groep? En vervolgens, voor welke leeftijd(en)? Een andere belangrijke vraag is natuurlijk: wat is het hoofddoel van het kunstzinnige project voor jouw basisschool? Grote Broer denkt graag me je mee over de invulling van het schoolproject. We bieden veel creatieve workshops en activiteiten waarin leerlingen aan de slag gaan met het maakproces. Onderzoeken, experimenteren, doorzetten en ontdekken: dit zijn allemaal vaardigheden die hierbij aan de orde komen. Met verrassende resultaten en uitvindingen tot gevolg! Voor de organisatie van een kunstproject op jouw basisschool kun je bij ons terecht. Van planningen en draaiboeken tot de benodigde materialen en professionele, energieke workshopleiders.

Voorbeelden van een kunstproject op de basisschool

We doen als illustratie voor een kunstproject op school een greep uit ons brede en diverse aanbod. Leerlingen gaan bijvoorbeeld zelf creatief aan de slag in de workshops 3D Printer Pen, Monotype Design en Karaktergrime. In de workshop 3D Printer Pen ontwerpen leerlingen 3D objecten en maken ze de verbinding tussen kunst en techniek. Dit levert mooie 3D creaties op. De workshop Monotype Design introduceert leerlingen in de wereld van monotype en grafische techniek. Ze maken een ontwerp en bedrukken hun eigen tas. Die mag als uniek eindproduct mee naar huis! De workshop Karaktergrime daagt leerlingen uit om hun verbeelding aan het werk te zetten. Ze leren verschillende grimeertechnieken en maken kennis met diverse materialen. Als thema voor het grimeren kun je bijvoorbeeld kiezen voor personages uit sprookjes of stripfiguren. Deze kunstzinnige projecten voor de basisschool hebben gemeenschappelijk dat ze het creatieve proces van leerlingen stimuleren en verder brengen.

Hoe waarborg je dit creatieve proces?

Onze workshopdocenten weten als geen ander hoe ze het creatieve proces bij leerlingen op gang brengen en waarborgen. Dat begint bij het creëren van een prettige groepssfeer zodat leerlingen zich openstellen en op hun gemak zijn. Ook stimuleren zij binnen een kunstproject op de basisschool de vier fasen van het creatief proces. Dat zijn oriënteren, onderzoeken, uitvoeren en evalueren: fasen die leerlingen in onze workshops en lessenseries doorlopen. Aan de hand van de vier fasen komen alle leerlingen in beweging. Elke fase gaat gepaard met reflectie en na de laatste fase van evaluatie kan het proces opnieuw beginnen. De leerling stelt nieuwe doelen en gaat weer verder. Dit cyclische proces zorgt ervoor dat leerlingen steeds meer regie krijgen. Ze leren keuzes maken, kunnen deze onderbouwen en worden steeds meer eigenaar van hun eigen creatieve proces. In onze kunstprojecten op de basisschool is dit een belangrijk uitgangspunt.