Show menu

Organisatie van de projectdag

Een projectdag op de basisschool organiseren: hoe doe je dat?

Met een projectdag op de basisschool kun je veel kanten op. Je kunt kiezen voor een schoolproject of workshops voor alle leerlingen of voor enkele groepen. En welk thema of welke disciplines wil je centraal stellen? Het organiseren van een geslaagde projectdag begint zoals je merkt met vragen. Wat is je doel? Wie is je doelgroep? Is er een moment dat je wil markeren met het schoolproject? Denk aan de afsluiting van een projectperiode of de start van de kerstvakantie. Deze vragen staan aan de basis van de projectdag op de basisschool. Als je de antwoorden hierop helder hebt, kun je verder met de rest. Wat heb je daarvoor nodig? In dit artikel gaan we in op wat er komt kijken bij de organisatie van een dagproject op de basisschool. Om een tip van de sluier op te lichten: Grote Broer kan hierin veel voor je betekenen én doen!

Grote Broer denkt mee en neemt de organisatie uit handen

Als Grote Broer denken we graag met je mee over de projectdag op de basisschool. Wat zijn je wensen, doelen en behoeften? Daarbij kunnen we ook adviseren over maatwerk en dit leveren. Het persoonlijk in gesprek gaan is hierbij het uitgangspunt. Hebben we samen alles goed in kaart? Dan start de feitelijke organisatie. We nemen heel veel uit handen! We maken planningen, draaiboeken en briefings. Natuurlijk zorgen we voor professionele workshopdocenten en benodigde materialen. Wat we van de school verwachten, zetten we helder op papier. Deze informatie ontvang je ruim van tevoren. Vaak gaat het alleen om het regelen van ruimtes en het maken van roosters. Heb je naar aanleiding van de informatie nog vragen? Je kunt altijd contact met ons opnemen.

Voorbeelden van een projectdag op de basisschool

We hebben nu gekeken naar de praktische organisatie van een projectdag op de basisschool. Hoogste tijd om ook enkele voorbeelden te verkennen: hoe kan een schoolproject er concreet uitzien? Wat dacht je van het dagproject Circusdag, het dagproject Cultuurproeverij en het dagproject Ridder Roeland? Met een projectdag op de basisschool versterk je het groepsgevoel en laat je leerlingen ontdekken wat ze leuk vinden. 

Van circus tot theater: leerlingen maken kennis met verschillende disciplines

Tijdens het dagproject Circusdag volgen alle groepen in de ochtend een circusworkshop en studeren een act in. In de middag komt alles samen in één voorstelling. Leerlingen maken kennis met circusmaterialen, ontwikkelen hun motorische vaardigheden en hebben succeservaringen. Met het dagproject Cultuurproeverij maken leerlingen in één dag kennis met verschillende kunstvormen. Van theater tot digitale media en van muziek tot kunst & techniek. De introductie in diverse disciplines en het ontdekken van wat je leuk vindt staan voorop. Zo gaat de ene leerling breakdancen, terwijl een ander aan de slag gaat met een 3D printerpen. Met het dagproject voor de basisschool Ridder Roeland maken de leerlingen een uitstapje naar de Middeleeuwen. Elke groep studeert een scène in. In de middag is het tijd voor één spetterende theatervoorstelling!