Show menu
63 workshops geselecteerd

Wat is een brede school?

De brede school bestaat er om kansen voor kinderen en jongeren te vergroten. Dit vanuit het idee dat dit het beste gaat door samen te werken met organisaties uit andere sectoren die zich ook focussen op de ontwikkeling van kinderen. Deze samenwerking vindt plaats onder 1 dak, zo kunnen meerdere basisscholen in 1 gebouw zitten. Zo krijgen scholen een centrale functie in het achterstandsbeleid voor kinderen en jongeren.

Een brede school biedt meer dan alleen dit belangrijke doel. De rijksoverheid maakt onderscheid in vijf verschillende profielen voor brede scholen.

Workshop activiteit basisschool brede school

Wat zijn leuke brede school activiteiten?

Als school zit je vaak met de peuterspeelzaal, kinderopvang en buitenschoolse opvang onder 1 dak. Dat is erg handig. Op deze manier kan je prachtige samenwerkingen organiseren met al deze verschillende partijen. Door bijvoorbeeld het organiseren van brede school activiteiten. En daar hebben wij van Grote Broer een mooi aanbod voor!

We hebben een mooi aantal dagprojecten die zich perfect lenen voor brede school activiteiten. Van de peuteropvang tot en met de buitenschoolse opvang. Grote Broer is actief in wel zeven disciplines waardoor we voor elk wat wils hebben. Theater workshops of muziek workshops, we hebben het allemaal! Of juist een workshop in combinatie met iets actueels, zoals ons duurzaamheidslab!

School activiteiten passend voor een brede school

Wellicht heb je al een uitgestippeld plan voor de leuke schoolactiviteiten en doe je dit al jaren als een geoliede machine. Of misschien stap je net nieuw in het brede school concept en is het nog een beetje zoeken wat bij je past. Grote Broer is er daar waar jij behoefte aan hebt! We adviseren je graag en denken met je mee over de inhoud. Heb je geen advies nodig? Dan ondersteunen we je graag in de praktische zaken.

We werken met standaard school activiteiten. Dat is makkelijk, want zo werken we vanuit een vast kader en hoeven we niet steeds het wiel opnieuw uit te vinden. Zo blijft er veel tijd, ruimte en geld over om de brede school activiteiten op maat, volledig aangepast op de wensen van jullie school. Zo kunnen we kijken welke activiteiten onder schooltijd plaatsvinden en bijvoorbeeld welke activiteiten na school(tijd). Zoals de Wereld Dansdag.

Naschoolse activiteiten kan je om verschillende redenen organiseren. Wij van Grote Broer zien het belang van naschoolse activitetien zeker. We vinden dit belangrijk om (in ieder geval) de volgende redenen:

Wat zijn creatieve schoolactiviteiten voor de basisschool?

Creatieve schoolactiviteiten heeft Grote Broer in allerlei vormen en maten. De activiteiten zijn zowel geschikt om binnen of buiten school in te zetten. We komen in ieder geval altijd naar je toe, dus de creatieve activiteiten kunnen gewoon bij jullie op de brede school plaatsvinden.

Grote Broer heeft een mooi scala aan creatieve beeldende workshops. Dit zijn workshops waarin veel met de handen gewerkt wordt. Veelal wordt er een beroep gedaan op de verbeeldingskracht van de leerlingen en om deze vervolgens om te zetten in een wezenlijk product, in wat voor vorm dan ook.

Daarnaast heeft Grote Broer ook een mooi aanbod aan leuke schoolactiviteiten rondom kunst & techniek. Hier geven we de leerlingen een klein kijkje in de wereld van technologische ontwikkelingen, zoals de 3D print techniek.

Projectdag activiteiten onderwijs brede school

Kan je buiten school ook activiteiten organiseren?

Bij activiteiten op school denk je al gauw aan activiteiten onder schooltijd. Maar dat hoeft helemaal niet. Grote Broer organiseert ook graag activiteiten buiten school(tijd).  Grote Broer heeft jarenlange ervaring met het organiseren van activiteiten die na schooltijd plaatsvinden, op bijvoorbeeld een brede school.

De naschoolse activiteiten worden soms georganiseerd vanuit een culturele organisatie, cultuurmakelaars of cultuurcoaches. Zij zorgen dan voor een naschools aanbod binnen de gemeente, die vaak plaatsvinden op een brede school, integraal kindcentrum of wijkcentrum.  Maar veelal wordt dit ook vanuit de brede school zelf georganiseerd. Dit zijn eenmalige activiteiten, maar ook lessenseries.

Naschoolse activiteiten, waarom?

  • Elk kind beschikt over talenten, maar niet elk kind is zich hiervan bewust. En soms krijg je de mogelijkheden om deze talenten te ontdekken om wat voor reden(en) dan ook niet aangereikt. Naschoolse activiteiten zouden deze extra stimulatie hiervoor kunnen zijn.
  • Je kan op verschillende manieren leren. Kinderen hebben hier allemaal hun eigen voorkeur voor. Sommige kinderen leren door te lezen en andere kinderen door te doen en ervaren. Hier is niet altijd tijd voor onder schooltijd. Hier aandacht en ruimte voor geven kan heel goed door middel van naschoolse activiteiten.

Wat zijn leuke schoolactiviteiten voor na school?

Wil je schoolactiviteiten organiseren waar een groep leerlingen voor langere tijd aan de slag gaat, buiten school? Dan zijn de lessenseries en verlengde schooldagen van Grote Broer erg geschikt. Het aanbod van onze schoolactiviteiten leent zich zowel voor leerlingen die elkaar al kennen als voor leerlingen die elkaar nog niet kennen. Mocht je overwegen om samen met een andere brede school in de wijk deze activiteiten na school te willen organiseren, dan zit je bij Grote Broer goed. Een voorbeeld hiervan is de lessenserie Dans van bijvoorbeeld 6 lessen. Hierin werken de leerlingen toe naar een mooie dans, die ze graag demonstreren op het mooie podium van jullie school. Maar ook Circus activiteiten zijn onwijs leuk na school!

Voor welke soort basisscholen kunnen activiteiten worden georganiseerd?

Maar past Grote Broer wel bij jouw vorm van onderwijs? Bij jullie visie? Het antwoord is ja! Want… ben jij: speciaal onderwijs, christelijk basisonderwijs, katholiek basisonderwijs, gereformeerd basisonderwijs, protestants basisonderwijs, openbaar onderwijs of een vrije school… of zeg jij het maar? We komen overal! En we organiseren altijd de activiteit die past bij jullie school, bij jullie visie en bij jullie leerlingen.

Wat zijn Kinderboekenweek activiteiten voor op school?

Een van onze favoriete weken van het jaar is de Kinderboekenweek! Speciaal hiervoor ontwikkelt Grote Broer taalactiviteiten en workshops rondom lezen! Grote Broer vindt het belangrijk dat er veel gelezen wordt. En met dat in ons achterhoofd geven wij onszelf elk jaar de uitdaging om 8 bijzondere workshops te ontwikkelen die aansluiten bij de kerntitels van de Kinderboekenweek. Tijdens deze school activiteiten duiken we in de verhalen, we geven verdieping aan een onderwerp uit het boek, of we laten kinderen nadenken over een ander twist in de verhaallijn. En dit is natuurlijk allemaal verwerkt tot een creatieve kunst workshop. Van theater tot digitale media en van muziek tot beeldend. En het mooiste is, de activiteiten zijn net zo leuk als ze niet tijdens deze week worden georganiseerd! Deze activiteiten zijn overigens ook heel erg geschikt voor buiten schoolse activiteiten, zoals op de buitenschoolse opvang of in de bibliotheek.

Kerstactiviteiten voor op school

Kerst is een mooie feestelijke tijd van het jaar. Als brede school is dit een mooi moment om samen kerst activiteiten te organiseren. Geen tijd om het dit jaar volledig zelf te ontwikkelen en te organiseren? Dat snappen wij! Speciaal hiervoor hebben we de Kerstcircusdag ontwikkeld.

De Kerstcircusdag is een activiteit voor de basisschool die we uit kunnen breiden tot een volledige brede school activiteit. Het frame van de Kerstcircusdag is een ochtend vol met workshops. Leerlingen volgen er 1 of 2, afhankelijk van het pakket wat je kiest. Tijdens deze workshop maken de leerlingen kennis met verschillende circusmaterialen en studeren ze een act in. In de middag is er een spetterende voorstelling in een volledig kerstjasje. Een spetterend feest!

Gemeenten en plekken waar we komen

Grote Broer Kunsteducatie reist heel het land af om de basisscholen te bereiken. Met onze docententeams komen we in de grote steden van Nederland, zoals Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven en Nijmegen. Daar komen ook veel van onze workshopdocenten vandaan.

Inmiddels is ons bereik aan kunsteducatie op basisscholen aan het groeien en aan het groeien. Zo verzorgen we zeker ook creatieve activiteiten op school in de kleinere steden en dorpen, zoals in de gemeente Tilburg, Groningen, Almere, Breda en Haarlem.

Ons hoofdkantoor zit in Zwolle en we geven ook veel schoolactiviteiten in de gemeenten Enschede, Arnhem, Apeldoorn, Amersfoort en Den Bosch. Onze Grote Broer-bus rijdt heel wat af voor onze circus, theater, dans en muziekprojecten op school. Maar we vergeten zeker ook niet leuke schoolactiviteiten voor gemeenten als Zaanstad, Haarlemmermeer en Zoetermeer.

Voor meer informatie neem dan contact met ons op!