Show menu

Taalactiviteiten en de Kinderboekenweek op school

Taalactiviteiten tijdens de Kinderboekenweek

Is het weer Kinderboekenweek? Ben je ook op zoek naar bijzondere taalactiviteiten voor school? De opzet van de Grote Broer schoolactiviteiten rondom de Kinderboekenweek is zo gemaakt dat het voor jullie makkelijker is om voor de gehele school een bijzondere workshopdag te organiseren. Bovendien sluiteen alle Kinderboekenweek ook aan bij de kerntitels en de taalactiviteiten staat centraal!

Voor de Kinderboekenweek ontwikkelen we acht workshops op maat voor school, relaterend natuurlijk aan een boek en het thema. Voor elke combi-groep (groep 1/2, groep 3/4, groep 5/6, groep 7/8) is er keuze uit twee activiteiten voor op school. Iedere workshop maakt gebruik van een ander boek. Regelmatig zien we dat een school voor meerdere groepen Kinderboekenweek schoolactiviteiten wilt organiseren, bijvoorbeeld voor groep 1/2 en voor groep 7/8. Geen probleem! Ons aanbod is zo ingericht dat alle kunstdisciplines twee keer voorkomen. Hierdoor kan dezelfde workshopdocent twee verschillende workshops geven, voor meerdere combi-groepen. Er kan dus ook een kosten besparende keuze gemaakt worden. Vraag gerust om meer informatie over dit leuke mix & match pakket, en plan de week vol met leuke schoolactiviteiten en taalactiviteiten voor de Kinderboekenweek.

Hieronder enkele voorbeelden van workshops van de Kinderboekenweek in 2018 met als thema “Vriendschap”.

Het Vriendschapsjournaal met het boek Joe Biljoen

Naar aanleiding van dit boek duiken de leerlingen de wereld van film in. Tijdens deze digitale media workshop op school gaan de leerlingen zelf aan de slag met het filmen, presenteren, en monteren van een eigen journaal. Daarom is in de workshop het uitgangspunt, het zoeken naar wat vriendschap voor jou of voor een ander betekent.

Stop Motion met het boek Hugo – Een vreselijk eng beest?

Hugo wordt wakker in een groot donker bos. Alle dieren zijn bang voor Krokodil Hugo en hij zou graag vrienden maken. In dit boek bepalen de kinderen zelf het verloop van het verhaal! Het liefste maken ze er natuurlijk een goede afloop van.. Tijdens de workshop maken de leerlingen een eigen animatiefilm over hun afloop. Kortom, ze gaan in kleine stappen en met eigen gemaakte poppetjes en achtergronden Hugo helpen om vriendschap te vinden in het bos.

Filosoferen met Kleuters met het boek – Het Geweldige Grote Vriendjesboek

Tijdens deze filosofieworkshop gaan de kinderen samen nadenken en praten over wat vriendschap voor ze betekent. Deze schoolactiviteit is een speelse en laagdrempelige manier voor kinderen om kennis te maken met filosofie. Een klein deel de van de taalactiviteiten komt aan bod. De leerlingen gaan aan de hand van het boek een aantal spelletjes doen. Gaandeweg zijn ze  eigenlijk bezig met filosoferen. Wat is een vriend? Wat is vriendschap? Moet een vriend een echt mens zijn?

Ieder jaar is er natuurlijk een nieuw Kinderboekenweek thema met ook nieuwe of andere kerntitels. Ook dit schooljaar ontwikkelen we weer nieuwe en bijzondere workshops, die een waardevolle en unieke invulling kunnen geven aan de kinderboekenweek op school.