Show menu

Circus op school


Ontdek de wereld van het circus op jouw school met onze echte circusartiesten. Samen gaan jullie op avontuur en ontdekken Acrobatiek, Goochelen en veel meer! Bekijk hieronder het overzicht van alle circusworkshops en circus dagprojecten van Grote Broer.

Geschatte leestijd: 8 minuten

Circus op school

Circus op school is een kunstvorm die herkenbaar is voor alle leerlingen op de basisschool. Misschien zijn ze zelf al eens naar een gaaf circus geweest, of hebben ze het kerstcircus op de televisie gezien. En ook als dat niet zo is, zijn de verschillende onderdelen wel bekend. Wie is er niet groot geworden met de verschillende clowns op de televisie? Van Pipo de Clown tot Bumba, circus is van alle tijden. Grote Broer organiseert verschillende circusactiviteiten voor de basisschool, misschien zit daar ook wel iets voor jouw leerlingen tussen? We bieden verschillende losse circusworkshops aan, maar kunnen ook een hele circusdag organiseren op school! Het verschilt per school en per situatie wat beter past, Circusdag of circusworkshops.

Maar, first things first, hieronder de meestgestelde vragen op een rijtje voor jou:

Hoe zit het met….

Kan je een dagvullend programma doen met Circus op school? 

Met diverse workshops rondom Circus kan je een mooi dagvullend programma creëren voor een klas, een bouw of de gehele school. De leerlingen kunnen in carousselvorm kennismaken met diverse technieken zoals Acrobatiek, Jongleren, Goochelen of Balanceren. Lekker actieve, uitdagende en vrolijke workshops waarin leerlingen in hun kracht worden gezet.

Kan ik ook met leerlingen een voorstelling maken?

Jazeker! Neem vooral eens een kijkje bij het dagproject Circusdag. Een fantastisch project waar in één dag wordt toegewerkt naar een gezamenlijke voorstelling. Alle leerlingen krijgen een moment om op het podium te stralen, veelal met ouders, opa’s, oma’s en broertjes of zusjes als publiek. Een geweldige manier om vorm te geven aan een feestelijke gelegenheid zoals een start of eind van het schooljaar, of jubileum.

Kan ik ook met Kleuters circusworkshops doen?

Natuurlijk! Onder begeleiding van onze professionele workshopdocenten gaan de kleuters aan de slag met bijvoorbeeld Circustheater, Acrobatiek of Goochelen. De leerlingen voelen zich een ware ster als zij als ‘sterke man’ de show stelen of samen een mooie acrobatiek-act kunnen doen! Circusworkshops zijn een leuke manier om op een vrolijke manier invulling te geven aan een fysieke workshop. 

Regelt Grote Broer alle materialen?

Absoluut! Van Chinese bordjes tot een balansbal, een koord om over te lopen, jongleer-items of diabolo’s. Onze workshopdocenten zorgen altijd voor een verscheidenheid aan materialen waar de leerlingen mee aan de slag kunnen. Alle zorg hieromtrent wordt de school uit handen genomen. Zo kan de school op ontspannen wijze de workshops in Circusthema laten plaatsvinden. Wist je trouwens dat dit ook voor al onze andere workshops geldt? Lekker makkelijk!

Losse workshops circus

Wil je voor een gedeelte van de school een leuke circusworkshop organiseren? Ook dat kan bij Grote Broer. Bijvoorbeeld de workshop Circustheater! Deze workshop voor de onderbouw is misschien wel iets voor jullie leerlingen? De losse workshops zijn in verschillende lengtes en voor verschillende leeftijden te boeken. Daarnaast zorgen wij voor alle materialen die nodig zijn voor een succesvolle workshop. De docent die op school komt is ervaren en heeft een docentenopleiding gevolgd. Alles wat we van de school vragen is een geschikte ruimte voor de workshops, vaak is een klaslokaal geschikt maar soms is een gymlokaal gewenst. Alle ruimtes zijn mogelijk, mits de kinderen voldoende ruimte hebben om te bewegen. Een gegarandeerd succes!

Circus op school

Circusdag

Wil je meer dan een losse workshop? Kies dan voor de Circusdag op school! In een dag wordt er een circusvoorstelling gemaakt met de hele school, van groep 1 tot 8, iedereen kan meedoen. ‘s Ochtends volgt elke groep een circusworkshop op school en studeren ze een circusact in. ‘s Middags is de grote circusvoorstelling voor elkaar, docenten, ouders en opa’s en oma’s. Er is zelfs een echte circusdirecteur die rondloopt door de circuspiste! Voorafgaand aan de grote Circusdag op school is er ook genoeg te doen met de leerlingen mochten jullie dit willen. Wij leveren voldoende educatief materiaal aan om de leerlingen goed voor te bereiden op de speciale dag. Dit is optioneel, de dag zelf is ook een prachtige ervaring op zichzelf staand!

Verschillende disciplines binnen het thema Circus op school

We organiseren verschillende activiteiten met het thema Circus. Deze kan je tijdens een Cultuurdag laten uitvoeren! Zo is er voor de onderbouw de workshop Circusspelen en kunnen ze proeven van Circustheater. De leerlingen mogen alles uitproberen, van jongleren tot koorddansen. Ook de onderbouw wordt uitgedaagd tijdens deze leuke workshops. De middenbouw kan ook aan de slag met de workshop Acrobatiek, welke klas maakt de hoogste toren? Veiligheid staat bij deze workshop uiteraard voorop. Voor de bovenbouw hebben we de workshop Goochelen aan ons assortiment toegevoegd. Wie kan er net zulke trucs als Victor Mids van MindF*ck? Net even iets meer uitdaging voor de groepen 7 en 8. Na deze workshops gaan de leerlingen naar huis met nieuwe kennis en vaardigheden. Er is genoeg om aan de ouders te laten zien!

Circus op school 1

Workshop Jongleren

De workshop Jongleren op de basisschool, het lijkt misschien ingewikkeld maar de leerlingen hebben het al snel onder de knie. We starten met speciale jongleerdoekjes, die zijn licht en groot en blijven langer in de lucht zweven. Als de leerlingen dit onder de knie hebben stappen we over op jongleerballen, kegels of zelfs ringen! Hoe spannend is dat! De leerlingen werken tijdens deze workshop aan motorische vaardigheden zoals hand-oog coördinatie en tweehandigheid. De vaardigheden die ze tijdens deze workshop opdoen zullen ze in hun latere leven nog goed kunnen gebruiken. Het plezier staat tijdens deze workshop natuurlijk voorop!

Circus op school om de vakantie in te luiden

De Circusdag is de ideale manier om de vakantie goed in te luiden! Daarom organiseren wij dit dagproject ieder jaar weer volop aan het eind van het schooljaar. Maar ook organiseren we deze dag vaak om juffen en meesterdag te vieren of ter afscheid van een collega leraar. In de winter wordt de voorstelling natuurlijk binnen opgebouwd, zo kan iedereen lekker warm de voorstelling bekijken. Met extra kerstversiering en aankleding zorgen we voor de perfecte kerstactiviteit voor de vakantie. En wellicht komt ook de kerstman wel langs? Benieuwd naar andere geschikte activiteiten voor het einde van het jaar of het schooljaar? Bekijk dan onze andere projecten op de website.

Workshop Acrobatiek

Acrobaten zorgen in het circus voor de meeste oh-en-ah-momenten. Laten we dat met de leerlingen ook proberen! Tijdens deze workshop wordt er veel aandacht besteed aan veiligheid, er moeten natuurlijk geen gewonden vallen. Je hoeft voor deze workshop niet sterk of lenig te zijn, iedereen kan een acrobaat worden! De leerlingen doen zowel in duo’s en groepen verschillende acrobatische oefeningen. Aan het eind van de workshop acrobatiek worden er piramides gebouwd, en die gaan flink de hoogte in! De leerlingen verleggen spelenderwijs grenzen en daarbij wordt hun creativiteit op een andere manier aangesproken.

Circusworkshops: Een bron van plezier en persoonlijke groei

Circusworkshops zijn een geweldige manier om de creativiteit en het zelfvertrouwen van basisschoolleerlingen te stimuleren. Door deel te nemen aan deze workshops kunnen kinderen kennismaken met verschillende circustechnieken, zoals jongleren, acrobatiek en evenwichtsoefeningen. Tijdens de workshops worden ze aangemoedigd om hun eigen talenten te ontdekken en te ontwikkelen, terwijl ze plezier hebben en samenwerken met hun klasgenoten.

Professionele begeleiding voor een veilige en ondersteunende omgeving tijdens circus workshops

De circusworkshops worden geleid door ervaren professionals die niet alleen de basisvaardigheden van het circus delen, maar ook zorgen voor een veilige en ondersteunende omgeving waarin kinderen kunnen experimenteren en groeien. Naast het aanleren van circustechnieken, leren de kinderen ook belangrijke vaardigheden zoals teamwork, doorzettingsvermogen en zelfexpressie. Door samen te werken aan groepsnummers en individuele acts, leren de leerlingen het belang van samenwerking en het waarderen van elkaars unieke talenten.

Een waardevolle leerervaring vol plezier en groei op school

Circusworkshops op school bieden een waardevolle en leuke leerervaring voor basisschoolkinderen. Ze kunnen hun creativiteit uiten, hun fysieke vaardigheden ontwikkelen en hun zelfvertrouwen vergroten. Daarnaast leren ze belangrijke levensvaardigheden zoals doorzettingsvermogen, samenwerking en zelfexpressie. Deze workshops bieden een afwisselende en stimulerende aanvulling op het reguliere lesprogramma en geven de kinderen de mogelijkheid om te schitteren in de spotlights. Of ze nu dromen van een carrière in het circus of gewoon op zoek zijn naar een leuke en leerzame activiteit, circusworkshops op school bieden een onvergetelijke ervaring voor alle basisschoolleerlingen.