Show menu

Workshop Zelf verf maken

Zelf verf maken zoals in de tijd van Rembrandt

In deze workshop maken leerlingen met verrassende ingrediënten verf, waarmee ze gaan schilderen.

Inhoud van deze workshop

Kennismaken

De workshop start met een korte reis door de kunstgeschiedenis.

Beginnen

De leerlingen gaan aan de slag met het zelf verf maken.

Doen

Zijn alle kleuren klaar? Dan kan er geschilderd worden!

Delen

De schilderwerken worden tentoongesteld en door iedereen bewonderd.

Een verrassende en kleurrijke workshop waarin veel te ontdekken valt.

Verf wordt gebruikt om mee te schilderen. Maar wat is verf eigenlijk precies? En hoe maken ze verf? Kan je misschien ook zelf verf maken? Ja, dat kan! De leerlingen gaan tijdens deze workshop aan de slag met simpele ingrediënten om zo hun eigen verf te maken. Nadat de verf gemaakt is gaan ze als echte kunstenaars een schilderij maken. Een ambachtelijke workshop met verrassende eindresultaten! Wie wordt de nieuwe Picasso in jullie klas? 

Opbouw workshop Zelf verf maken

De workshop start met een stukje kunstgeschiedenis en een kunstzinnige reis door de tijd. De leerlingen ontdekken hoe bijvoorbeeld kunstenaar Rembrandt zijn verf maakte. Er was in die tijd natuurlijk nog geen hobbywinkel met verfpotten, dus hoe gingen schilders destijds te werk? Nadat ze hierover gepraat hebben gaan de leerlingen zelf aan de slag om verf te maken. Ze gebruiken natuurlijke pigmenten en eidooiers om de verf te maken. Zo ontdekken ze dat je heel veel kunt met spullen die je gewoon in huis hebt.  

Nadat de leerlingen hun kleuren hebben gemaakt gaan ze hiermee experimenteren als echte kunstenaars. Kan er met de verf geschilderd worden? Misschien wel een regenboog met alle kleuren? Alle leerlingen maken een schilderijtje en aan het einde van de workshop bekijken ze elkaars kunstwerken. Ze reflecteren op het proces en hun schilderijen. Zelf verf maken is een laagdrempelige vorm van maakonderwijs en daarom geschikt voor alle doelgroepen.