Show menu

Workshop Cartoontekenen

Verwerk je verhaal of grapje in een tekening

In deze workshop ontdekken leerlingen dat iedereen een pakkende cartoon kan maken. Succes gegarandeerd!

Inhoud van deze workshop

Kennismaken

Wat maakt een tekening of plaatje tot een cartoon?

Beginnen

De leerlingen oefenen met de basis van cartoontekenen.

Doen

De leerlingen bedenken en tekenen een eigen cartoon.

Delen

Alle cartoons worden tentoongesteld en door iedereen bewonderd!

Duik met je leerlingen in de creatieve wereld van de cartoon.

Tijdens de workshop Cartoontekenen nemen we leerlingen stap voor stap mee in de wereld van cartoons. Ze leren hoe ze in een tekening een grap of boodschap kunnen verwerken, hoe vertel je een verhaal door middel van beeld? Een professionele kunst docent gaat met de leerlingen aan de slag en zorgt ervoor dat elke leerling een origineel perspectief ontwikkelt voor een eigen stijl. Aan het einde van deze beeldende kunst workshop hangt er een lokaal vol met allemaal zelfgemaakte cartoontekeningen.

Opbouw workshop Cartoontekenen

Allereerst krijgen de leerlingen uitleg over de basis ingrediënten van een cartoon, zoals de manier van tekenen en het gebruik van tekst. Maar ook de boodschap die je in een cartoon kunt verwerken komt aan de orde. Aan de hand van voorbeelden vertelt de workshopdocent op welke manieren er getekend kan worden, hoe de grap of boodschap bedacht wordt en welke technieken er zijn om de boodschap kracht bij te zetten. Vervolgens gaan de leerlingen zelf aan de slag. Het resultaat? Een klas vol eigen cartoons!

Uit ervaring merken we dat de workshop cartoontekenen veel succeservaringen oplevert: het gaat niet om wie het meest realistisch tekent, of het beste verhaal bedenkt. Het gaat over het totaal plaatje, van beeld, achterliggende gedachten en vormgeving. Zoek je iets in hetzelfde straatje? Kijk dan ook eens naar onze andere beeldende kunst workshops, zoals de workshop illustratie!