Show menu

Workshops en activiteiten voor de Cultuurdag

Cultuurdag op de basisschol

Wat houdt een cultuurdag op de basisschool in?

Een cultuurdag op de basisschool is de ideale gelegenheid om de leerlingen kennis te laten maken met verschillende workshops. Tijdens een cultuurdag kiezen leerlingen twee of meer workshops die ze graag willen volgen. Onder begeleiding van onze professionele workshopdocenten gaan ze aan de slag. Er zijn veel activiteiten die we school breed voor jouw basisschool kunnen uitvoeren. Wij nemen de organisatie van een cultuurdag op school zoveel mogelijk uit handen. We zorgen voor briefings, draaiboeken, planningen en natuurlijk voor workshopdocenten en materialen. Wat je wél zelf moet regelen voor een cultuurdag op jouw basisschool? Vaak blijft dat beperkt tot het zorgen voor de ruimtes. Met welke workshops maak jij jouw leerlingen blij? Schimmenspel of toch eerder een Circusworkshop? Of wil je een thema koppelen aan de cultuurdag op school, zoals Kinderboekenweek

Welke soort activiteiten zijn er voor een cultuurdag op de basisschool?

Er is heel veel mogelijk voor de invulling van een cultuurdag. Wil je jouw leerlingen in beweging brengen? Dan zijn onze dansworkshops op school een aanrader. Die zijn zo opgebouwd dat leerlingen hun energie lekker kwijt kunnen. Je kunt ook denken aan onze muziekworkshops op school. Lang niet alle leerlingen komen thuis met muziek in aanraking. Terwijl het niet alleen heel leuk is om samen muziek te maken, het stimuleert ook de emotionele ontwikkeling. Naast dans- en muziekworkshops bieden we ook veel workshops op het gebied van digitale media en kunst & techniek. Deze workshops zijn vernieuwend en sluiten aan op de belevingswereld van de leerlingen. Leerlingen ontdekken de beginselen van programmeren of gaan aan de slag met het maken van vlogs. Of wat dacht je van zelf verf maken of robots bouwen? Het zijn allemaal inspirerende activiteiten waarmee je een cultuurdag op de basisschool kunt invullen.

Voorbeelden van activiteiten: van Circusdag tot Cultuurproeverij

We geven drie concrete voorbeelden voor een cultuurdag op school: de Cultuurproeverij, de Circusdag en de Wereld Dansdag. Met deze cultuurdagen versterk je het groepsgevoel, zowel binnen afzonderlijke groepen als binnen de school als geheel. Leerlingen ontdekken wat ze leuk vinden en ontwikkelen uiteenlopende vaardigheden. Ze doen succeservaringen op en hebben plezier. Tijdens de Cultuurproeverij maken leerlingen kennis met verschillende disciplines. Wat spreekt hen aan? Waar willen ze graag meer van weten? Zo kiest de ene leerling voor een workshop breakdance en wil een ander leren werken met een 3D printerpen. De Circusdag en de Wereld Dansdag monden uit in knallende eindvoorstellingen. Elke groep levert een bijdrage met een act die ze in de ochtend hebben ingestudeerd. Expressie, theater, samenwerken, jezelf presenteren, je grenzen verleggen: het komt allemaal voorbij. Bij de eindvoorstellingen zijn ouders natuurlijk van harte welkom. Zo is iedereen betrokken bij de cultuurdag op de basisschool.