Show menu

Dagprojecten voor de basisschool

Dagprojecten in het basisonderwijs 

Grote Broer biedt verschillende dagprojecten op de basisschool aan waar iedereen aan kan deelnemen. Dagprojecten zijn erg geschikt om de band tussen leerlingen op school te versterken. Tijdens deze projecten werken leerlingen namelijk de hele dag samen en werken ze toe naar een geweldige eindvoorstelling. Bovendien bieden dagprojecten een leuke manier om kennis te maken met diverse kunstvormen. Sommige projecten laten leerlingen kennismaken met verschillende kunstdisciplines, terwijl andere zich juist focussen op één specifieke kunstvorm, zoals bijvoorbeeld muziek.

Een voorbeeld van zo’n muziekdag is het Muziekproject Reis om de Wereld, waarbij de hele school samenwerkt om een fantastisch eindoptreden te presenteren voor elkaar, ouders en leraren. Wij organiseren een leuke en leerzame projectdag voor de leerlingen, en de leraren kunnen natuurlijk ook gezellig meedoen en genieten!

Maar, first things first, hieronder de meestgestelde vragen op een rijtje voor jou:

Hoe zit het met….

Welke dagprojecten zijn geschikt voor de hele school? 

Elke projectdag is geschikt voor de hele school om deel te nemen. Elke klas speelt zijn eigen rol in de voorstelling die aan het einde van de dag wordt opgevoerd, met begeleiding van ervaren workshopdocenten. We structureren de projectdagen zo dat elke klas of bouw een deel verzorgt dat aansluit bij hun niveau. Of je nu kiest voor een Werelddansdag, Circusdag of Reis om de Wereld, iedereen staat op het podium en beleeft een onvergetelijke dag!

Wat is het eindresultaat van een dagproject?

Aan het einde van de projectdag is elke leerling klaar om op te treden tijdens de gezamenlijke voorstelling. De duur van de voorstelling varieert, afhankelijk van het aantal klassen. Elke groep krijgt ongeveer 5 minuten om hun scène, dans uit een specifiek land of lied te presenteren. Dit alles wordt begeleid door ervaren workshopdocenten. Zo krijgen de leerlingen het zelfvertrouwen om te stralen voor hun ouders, broers, zussen, opa’s en oma’s! Het wordt echt een speciale gebeurtenis.

Welk dagproject wordt het meest geboekt door scholen?

Het meest populair is toch wel de Circusdag. Bij een Circusdag werken leerlingen toe naar een gezamenlijke voorstelling waar elke leerling aan bijdraagt. Elke leerling krijgt workshops die passen bij hun leerjaar, waarin ze kunnen oefenen met goochelen, jongleren, balanceren, acrobatiek en circustheater. Aan het einde van de projectdag presenteren de kinderen onder begeleiding van ervaren workshopdocenten een geweldige voorstelling waarin alle leerlingen stralen!

Hoe duur is een dagproject?

De kosten van en dagproject zijn van diverse factoren afhankelijk. Het aantal groepen dat meedoet en de tijd die je wil besteden aan het projectdag zijn met name van belang. Afhankelijk van het beschikbare budget kunnen er ook verschillende keuzes gemaakt worden. Zo is er een luxe versie en een basis versie. Het aantal groepen en de keuze voor de basis- of luxe variant bepaalt met hoeveel docenten Grote Broer de dag organiseert en wat de bijbehorende kosten zijn.

Projectboek voor het dagproject 

We bieden verschillende soorten dagprojecten aan waarbij we ruim van tevoren een projectboek met educatief materiaal verstrekken. Zo kun je je goed voorbereiden op de projectdag en stapsgewijs met leuke opdrachten aan de slag gaan, op weg naar de grote dag. Denk hierbij specifiek aan handige tips voor knutselopdrachten, die je bijvoorbeeld helpen bij het maken van kostuums voor de Circusdag.

Kunst workshops op school 

De projectdag begint met onze workshops. Elk dagproject heeft een aantal geselecteerde workshops die aan de basis liggen van het eindproduct. We gaan aan de slag met de kunstdisciplines die nodig zijn om bijvoorbeeld een indrukwekkende dansvoorstelling neer te zetten. Tijdens de dansworkshop maken leerlingen kennis met de kunstvorm dans en de leerlingen studeren een dans in om tijdens de eindvoorstelling te presenteren. 

Bij een theaterdag wordt een theatervoorstelling ingestudeerd en opgevoerd. Deze projectdag starten we met onze theaterworkshops, zoals de workshop Basistheater waarin de leerlingen kennismaken met de basiselementen van theater en leren hoe je een rol speelt op het podium. Elke groep studeert een scène in voor de voorstelling die aan het einde van de dag wordt opgevoerd. 

Materiaal voor de projectdag

Er is allerlei materiaal nodig om succesvolle en leerzame dagprojecten op de basisschool te volbrengen. Een muziekproject heeft bijvoorbeeld instrumenten nodig en een Circusdag is alleen maar leuk met de circusmaterialen. Dit zijn materialen die de meeste scholen niet in overvloed of helemaal niet in huis hebben. Als er grote groepen zijn, is er ook veel materiaal nodig. Daar hoef je je als school geen zorgen over te maken, want ook de materialen verzorgen wij. Een evenement waar de hele school aan meedoet kan alleen maar met de juiste capaciteit georganiseerd worden en dit is precies waarvoor wij zorg dragen!

Muziekdag basisschool

Populair voor de projectdagen op de basisschool is allereerst de muziekdag. Bovendien organiseert Grote Broer bijvoorbeeld de muzikale dag Reis om de wereld, waarin leerlingen op een leuke manier kennismaken met diverse muziekstijlen van over de hele wereld! Ook de Streetbeatsdag vormt een populaire muziekdag. Daarnaast organiseren we op veel basisscholen het evenement Showtime. Tijdens dit evenement gaan leerlingen niet alleen muziek maken, maar ook dansen, theater spelen en ze sluiten de dag af met een spectaculaire show!

Dagprojecten: met z’n allen! 

Een workshop activiteiten dag wordt vaak voor de hele basisschool of zelfs voor meerdere scholen samen georganiseerd. Samen maken we er een creatieve en gezellige projectdag van waar ontzettend veel geleerd wordt met en over elkaar. Het is een fantastische manier om het groepsgevoel binnen de school te versterken. Onderbouw, middenbouw en de bovenbouw creëren samen een prachtig eindproduct. De Streetbeatsdag is bijvoorbeeld een spectaculaire muziekdag voor de hele school!

Dagprojecten onderbouw basisschool

De leerlingen van de middenbouw kunnen al wat meer dan de onderbouw, daarom en hebben andere interesses dan de onderbouw of de bovenbouw. Daar wordt rekening mee gehouden bij de workshop activiteiten dag. Specifiek voor de leerlingen van de middenbouw, leren ze bij de Wereld Dansdag bijvoorbeeld een ingewikkeldere dans dan de onderbouw. Hierdoor komt het niveau van de leerlingen van de middenbouw goed uit de voeten.

Dagprojecten bovenbouw basisschool

De bovenbouwleerlingen zijn als oudsten van de school al een stuk verder in hun ontwikkeling. De workshops die zij gaan volgen vergen dan ook meer van deze leerlingen dan van de rest van de school. Zij gaan bijvoorbeeld leren om muziekinstrumenten te spelen voor de muziekprojecten. Een mooie uitdaging voor tijdens de eindvoorstelling!

De feestelijke presentatie van dagprojecten

De workshop activiteiten dag op de basisschool wordt afgesloten met een eindvoorstelling of een slotoptreden. Alle leerlingen laten aan ouders, docenten en andere leerlingen zien wat zij die dag allemaal hebben geleerd. Ze gaan zingen, dansen of instrumenten spelen. Tijdens een theatervoorstelling treden ze op in hun rol en met het dagproject Lipdub gaan ze die videoclip maken in één shot! Een fantastisch eindresultaat van een dag vol leren en plezier. De leerlingen kunnen trots zijn op wat ze hebben geleerd en hebben het ook nog eens super gezellig met elkaar! 

Proeven van cultuur

Soms wil je gewoon even proeven van wat er is. Het eindresultaat zoals een eindvoorstelling is niet het doel. Daar hebben wij ook een projectdag voor! Tijdens het dagproject Cultuurproeverij gaan leerlingen kennismaken met verschillende kunstdisciplines. De hele school doet mee en de leerlingen kiezen zelf welke workshops ze willen volgen. Ze ontdekken samen hun talenten en leren elkaar op een andere manier kennen. Een super gezellige en leerzame dag waar de focus ligt op het ervaren van een kunstdiscipline. 

Een bijzondere projectdag op school

Heb je als basisschool een dag die je graag op een speciale manier wilt invullen dan is een van onze dagprojecten een prachtige invulling. Het einde van het schooljaar, een juf of meester die vertrekt, de startweek van het nieuwe schooljaar, noem maar op. Allemaal bijzondere gelegenheden waarbij de samenkomst van de hele school en alle leerlingen de gelegenheid nog specialer maakt. Alle leerlingen, juffen en meesters komen bij elkaar om samen te leren en plezier te hebben op deze onvergetelijk dag! 

Toch meer interesse in een enkele of een paar losse workshops? Bekijk dan hier welke workshops voor de basisschool wij allemaal aanbieden.

Activiteiten project basisschool