Show menu

Dagprojecten

Dagprojecten in het basisonderwijs 

Grote Broer biedt verschillende dagprojecten op school aan waar iedereen aan kan deelnemen. Een fantastische manier om kennis te maken met verschillende kunstdisciplines en om het groepsgevoel van de school te versterken. De gehele dag zijn leerlingen bezig met een kunstdiscipline waardoor ze geconcentreerd met hun creativiteit bezig kunnen zijn. 

Er kan bijvoorbeeld gekozen worden voor Muziekproject Reis om de Wereld waarbij je met de hele school toewerkt naar een spetterend eindoptreden voor elkaar, ouders, juffen en meesters. Wij organiseren een onvergetelijke, leerzame en creatieve dag voor de leerlingen en de juffen en meesters kunnen gezellig meedoen en meegenieten! 

Maar, first things first, hieronder de meestgestelde vragen op een rijtje voor jou:

Hoe zit het met….

Welke dagprojecten zijn geschikt voor de hele school? 

 Elk van de dagprojecten is geschikt om met de gehele school aan mee te doen. Elke klas vervult zijn eigen rol in de voorstelling die aan het eind van de dag wordt opgevoerd onder begeleiding van enkele ervaren workshopdocenten. De dagprojecten zijn zo opgebouwd dat iedere klas/bouw een onderdeel invult dat past bij hun niveau. Of je nou een Wereld Dans dag, Circusdag of Reis om de wereld organiseert; iedereen staat op het podium en beleeft een onvergetelijke dag!

Wat is het eindresultaat van een dagproject?

Aan het eind van de dag is elke leerling klaar om te schitteren op het podium bij de gezamenlijke voorstelling. Afhankelijk van het aantal klassen duurt de voorstelling langer of korter. Je kan ongeveer uitgaan van 5 minuten per groep. Elke klas vervult een scène, een specifieke dans die aansluit bij een bepaald land, of speelt een lied. Het is een ware happening die begeleid wordt door ervaren workshopdocenten. Zo krijgen de leerlingen de zelfverzekerdheid om te stralen voor ouders, broertjes, zusjes, opa’s en oma’s!

Welk dagproject wordt het meest geboekt door scholen?

Het meest populair is toch wel de Circusdag. Bij een Circusdag wordt er toegewerkt naar een gezamenlijke voorstelling waar elke leerling aan bijdraagt. Elke leerling krijgt workshops passend bij zijn of haar leerjaar. Er wordt geoefend met goochelen, jongleren, balanceren, acrobatiek en circustheater. Aan het eind van de dag wordt onder leiding van enkele workshopdocenten een prachtvoorstelling gepresenteerd waarin alle leerlingen staan te stralen!

Hoe duur is een dagproject?

De kosten van en dagproject zijn van diverse factoren afhankelijk. Het aantal groepen dat meedoet en de tijd die je wil besteden aan het dagproject zijn met name van belang. Afhankelijk van het beschikbare budget kunnen er ook verschillende keuzes gemaakt worden. Zo kan je kiezen voor een luxe versie of een basis versie. Het aantal groepen en de keuze voor de basis- of luxe variant bepaalt met hoeveel docenten Grote Broer de dag organiseert en wat de bijbehorende kosten zijn.

Projectboek voor het dagproject 

Er zijn dagprojecten waarbij wij ver voor de dag een projectboek met educatief materiaal leveren ter voorbereiding op het dagproject. Zo kan er met leuke opdrachten en een goede voorbereiding toe geleefd worden naar deze dag. Denk hierbij aan tips voor knutselopdrachten om bijvoorbeeld kostuums voor de Circusdag.

Kunst workshops op school 

De dag begint met onze workshops. Elk dagproject heeft een aantal geselecteerde workshops die aan de basis liggen van het eindproduct. We gaan aan de slag met de kunstdisciplines die nodig zijn om bijvoorbeeld een indrukwekkende dansvoorstelling neer te zetten. Er wordt tijdens een dansworkshop kennisgemaakt met de kunstvorm dans en de leerlingen studeren een dans in om tijdens de eindvoorstelling te presenteren. 

Bij een theaterdag wordt een theatervoorstelling ingestudeerd en opgevoerd. Deze dag starten we met onze theaterworkshops, zoals de workshop Basistheater waarin de leerlingen kennismaken met de basiselementen van theater en leren hoe je een rol speelt op het podium. Elke groep studeert een scène in voor de voorstelling die aan het einde van de dag wordt opgevoerd. 

Materiaal voor de workshops 

Er is allerlei materiaal nodig om succesvolle en leerzame dagprojecten op de basisschool te volbrengen. Een muziekproject heeft bijvoorbeeld instrumenten nodig en een Circusdag is alleen maar leuk met de circusmaterialen. Dit zijn materialen die de meeste scholen niet in overvloed of helemaal niet in huis hebben. Als er grote groepen zijn, is er ook veel materiaal nodig. Daar hoef je je als school geen zorgen over te maken, want ook de materialen verzorgen wij. Een evenement waar de hele school aan meedoet kan alleen maar met de juiste capaciteit georganiseerd worden en dit is precies waar wij zorg voor dragen!

Dagprojecten: met z’n allen! 

De dagprojecten worden voor de hele school of zelfs voor meerdere scholen georganiseerd. Samen maken we er een creatieve en gezellige dag van waar ontzettend veel geleerd wordt met en over elkaar. Het is een fantastische manier om het groepsgevoel van de school te versterken. Onderbouw, middenbouw en de bovenbouw creëren samen een prachtig eindproduct. De Streetbeatsdag is bijvoorbeeld een muzikaal spektakel voor de hele school!

Onderbouw

Leerlingen in de onderbouw hebben natuurlijk een ander niveau dan de oudere leerlingen op school. Daarom zijn onze workshops erop gericht om iedere leerling een geschikte les te geven. De leerlingen van de onderbouw gaan bij het Muziekproject Reis om de wereld bijvoorbeeld aan de slag met zang en expressie en maken zo kennis met zang en muziek van over de wereld.

Middenbouw

De leerlingen van de middenbouw kunnen al wat meer dan de onderbouw en hebben andere interesses dan de onderbouw of de bovenbouw. Daar wordt rekening mee gehouden bij de dagprojecten. De leerlingen van de middenbouw leren bij het Muziekproject Sambaschool bijvoorbeeld de copacabana zingen. De onderbouw zal daar de samba bij dansen terwijl de bovenbouw muziek maakt op braziliaanse percussie instrumenten. Zo komt het niveau van de leerlingen van de middenbouw goed uit de voeten. 

Bovenbouw

De bovenbouwleerlingen zijn als oudsten van de school al een stuk verder in hun ontwikkeling. De workshops die zij gaan volgen vergen dan ook meer van deze leerlingen dan van de rest van de school. Zij gaan bijvoorbeeld leren om muziekinstrumenten te spelen voor de muziekprojecten. Een mooie uitdaging voor tijdens de eindvoorstelling!

De feestelijke presentatie 

De dag wordt afgesloten met een eindvoorstelling of een slotoptreden. Alle leerlingen laten aan ouders, docenten en andere leerlingen zien wat zij die dag allemaal hebben geleerd. Ze gaan zingen, dansen of instrumenten spelen. Tijdens een theatervoorstelling treden ze op in hun rol en met het dagproject Lipdub gaan ze die videoclip maken in één shot! Een fantastisch eindresultaat van een dag vol leren en plezier. De leerlingen kunnen trots zijn op wat ze hebben geleerd en hebben het ook nog eens super gezellig met elkaar! 

Proeven van cultuur

Soms wil je gewoon even proeven van wat er is. Het eindresultaat zoals een eindvoorstelling is niet het doel. Daar hebben wij ook een dagproject voor! Tijdens het dagproject Cultuurproeverij gaan leerlingen kennismaken met verschillende kunstdisciplines. De hele school doet mee en de leerlingen kiezen zelf welke workshops ze willen volgen. Ze ontdekken samen hun talenten en leren elkaar op een andere manier kennen. Een super gezellige en leerzame dag waar de focus ligt op het ervaren van een kunstdiscipline. 

Een bijzondere project dag op school

Heb je als school een dag die je graag op een speciale manier wilt invullen dan is een van onze dagprojecten een prachtige invulling. Het einde van het schooljaar, een juf of meester die vertrekt, de startweek van het nieuwe schooljaar, noem maar op. Allemaal bijzondere gelegenheden waarbij de samenkomst van de hele school en alle leerlingen de gelegenheid nog specialer maakt. Alle leerlingen, juffen en meesters komen bij elkaar om samen te leren en plezier te hebben op deze onvergetelijk dag! 

Toch meer interesse in een enkele of een paar losse workshops? Bekijk dan hier welke workshops voor de basisschool wij allemaal hebben.

Activiteiten project basisschool