Show menu

Kinderboekenweek

Het is weer tijd voor de Kinderboekenweek! Grote Broer Kunsteducatie ontwikkelt elk jaar workshops die perfect aansluiten bij de boeken van de Kinderboekenweek. En dit jaar hebben we voor het eerst ook een voorstelling in ons aanbod! Bekijk hieronder alle activiteiten voor de Kinderboekenweek en maak je keuze!

De Kinderboekenweek

Ieder jaar is het weer zover. De Kinderboekenweek doet zijn intrede in de herfst, maar in het voorjaar zijn wij er al volop mee bezig! Het thema, de thematitels en het kinderboekenweekgeschenk worden bekend gemaakt, het lespakket kan worden besteld door de basisscholen en de kinderjury is gedreven aan het lezen. Een prachtig evenement die de leesbevordering van kinderen stimuleert en er ondertussen een waar feestje van maakt. Dit is, vooral in deze digitale tijd, erg belangrijk. Lezen zal nooit zijn waarde verliezen en wij staan erachter om dit te blijven stimuleren. Dat doen wij op onze eigen unieke manier! 

Kinderboekenweek met Grote Broer

Grote Broer specialiseert zich in het aanbieden van hoge kwaliteit kunst workshops uit allerlei kunstdisciplines voor basisschool leerlingen. Ieder kind heeft creativiteit in zich, en kunstonderwijs is ontzettend belangrijk om dit te ontdekken en te ontwikkelen. De fantasie is volop aan het werk bij kinderen wanneer zij een boek lezen of er voorgelezen wordt. Ze creëren een visueel beeld in gedachten bij het verhaal, maar daar hoeft het niet bij te blijven. Deze fantasie wordt in onze speciaal ontwikkelde workshops voor de Kinderboekenweek uitgewerkt en de ervaring die de kinderen hebben tijdens het lezen wordt verdiept. Wij ontwikkelen creatieve, bijzondere en waardevolle workshops bij het thema van de Kinderboekenweek. En de leerlingen, die zien hun originele fantasieën tot leven komen. 

Het thema van de Kinderboekenweek 2024 “Lekker eigenwijs”

Wij verheugen ons ieder jaar weer op het thema van de Kinderboekenweek. De workshops voor de Kinderboekenweek zijn allen uniek ontwikkeld bij het thema en hebben dus ieder jaar een andere invulling. Gaan we dit jaar op reis? Wordt het een beestenboel? De creativiteit van Grote Broer is bij de bekendmaking onmiddellijk geprikkeld en we gaan meteen aan de slag om bijzondere workshops te ontwikkelen waar de leerlingen een onvergetelijke en leerzame ervaring aan overhouden. Het thema en de boeken vormen de basis, maar daarna gaan wij maken! 

Dit jaar is het thema “Lekker eigenwijs”. Aan de hand van workshops en een voorstelling gaan de leerlingen ontdekken wat eigenwijs zijn nou eigenlijk betekent.

Workshops voor de Kinderboekenweek

Wij ontwikkelen voor de Kinderboekenweek acht workshops bij het Kinderboekenweek thema van dat jaar. Alle  workshops zijn gebaseerd op workshops die wij in ons regulier aanbod hebben. Je kunt dus rekenen op hoge kwaliteit workshops door onze sterke vakkennis en ervaring. 

Elke combi-groep heeft keuze uit twee workshops. Bij elke combi-groep komen dezelfde kunstdisciplines terug in de Kinderboekenweek workshops. Zo zorgen wij ervoor dat wij ook workshops kunnen organiseren voor meerdere combi-groepen op een school door één workshopdocent die gespecialiseerd is in de kunstdiscipline, om zo onder andere kosten te besparen voor de school. Wij houden natuurlijk graag rekening met de wensen en behoeftes van een basisschool. Zo kan elke school gebruik maken van onze fantastische workshops met de Kinderboekenweek. 

Kinderboekenweek workshops van voorgaande jaren

Grote Broer heeft al heel wat succesvolle workshops ontwikkeld voor de Kinderboekenweek. Ieder jaar weer mogen we op ontzettend veel scholen een geweldig programma verzorgen.

In 2023 was het thema voor de Kinderboekenweek “Bij mij thuis”. Alle workshops gingen over wat een huis nou eigenlijk een thuis maakt en de unieke cultuur van eenieder in huis. Zo hadden we Thuis dansen we zo, Kijkje bij de buren, Op elkaar bouwen en Home sweet home.

In 2022 was het thema voor de Kinderboekenweek ”Gi-ga-groen!”. Alle workshops gingen over natuur en op ontdekking gaan. Zo hadden we Natuurdans, Bosschimmen en Zelf Natuurverf maken.

In 2021 was het thema voor de Kinderboekenweek “Worden wat je wil!”. Aan de hand van diverse workshops gingen de leerlingen verkennen wat voor beroepen er allemaal zijn en welk beroep zij later willen.

In 2020 was het thema voor de kinderboekenweek “En Toen?” – over het verleden en de geschiedenis. Voor groep 3&4 was er een workshop Wereldgeschiedenis Dans. De leerlingen leren een choreografie gebaseerd op verschillende tijdsperiodes uit de geschiedenis.

Het thema voor de Kinderboekenweek in 2019 was ‘“Reis mee!” – over voertuigen en had alles te maken met voertuigen. Voor de combi-groep 7&8 was er bijvoorbeeld de workshop Reisjournaal. De leerlingen kozen tijdens deze workshop een land en maakten een vlog over alles wat ze daar beleefden.

De Kinderboekenweek in 2018 had het thema “Kom erbij!” en ging over vriendschap. Tijdens de workshop Upcycling maakten de leerlingen van combi-groep 3&4 van plastic-afval een vriendje voor de personages uit het boek dat ze hadden gelezen. 

Kinderboekweek 2017 was een griezelig jaar, het thema van dat jaar was Griezelen onder het motto “Gruwelijk eng!”. Voor de combi-groep 1&2 hebben wij toen de workshop Geluidenspel ontwikkeld. De leerlingen leerden tijdens deze speelse workshop spannende geluiden te maken die voorkwamen in hun fantasie van het boek dat ze hadden gelezen. 

Verbeeldingskracht

Tijdens het lezen van boeken wordt de fantasie volop geactiveerd. De verbeeldingskracht bij het lezen van een verhaal is enorm. Alles staat even stil en je wordt meegenomen in een nieuwe wereld, de wereld van het verhaal. Kinderen maken met hun verbeelding als het ware een film bij het verhaal dat ze lezen. Met onze workshops voor de kinderboekenweek gaan wij verder met die film. Fris in gedachten gaan wij de fantasieën bijvoorbeeld uitbeelden. Door middel van verschillende kunstdisciplines vertellen wij het verhaal op een nieuwe en aanvullende manier aansluitend op het thema van de kinderboekenweek. We gaan samen met de leerlingen dieper op het thema in en de leerlingen leren wat ze allemaal met die verbeeldingskracht kunnen doen. Een superkracht!

Verdiepende activiteiten tijdens de Kinderboekenweek

Wil je met jouw leerlingen dieper in het thema van de Kinderboekenweek duiken en het thema en de boeken laten ervaren door te doen? Dan zijn onze workshops de perfecte manier om er een onvergetelijke en leerzame Kinderboekenweek van te maken. De leerlingen gaan aan de hand van het thema creëren en doen beroep op de unieke talenten die ze in huis hebben. We gaan verschillende kunstdisciplines leren en ervaren naast het lezen van de boeken. De leesbevordering én de creativiteit van de leerlingen worden zo bevorderd. Onze activiteiten voor de Kinderboekenweek zijn van grote waarde voor de ontwikkeling van de creativiteit en leesvaardigheid van leerlingen, en niet te vergeten, ook nog eens ontzettend leuk! 

Passende workshops voor alle groepen

Voor alle leerlingen hebben wij passende Kinderboekenweek workshops ontwikkeld. Zo komt elke leeftijdsgroep goed uit de voeten. Elke groep heeft een ander leesniveau en onze workshops zijn daarop ingespeeld. De fantasie van de leerlingen is een rijke fundering voor onze workshops en wij vinden het belangrijk dat deze optimaal wordt benut. Dit doen we door onze workshops op maat te maken voor alle groepen. Met onze jarenlange ervaring is dit ieder jaar weer een fantastisch pakket van uitdagende, waardevolle en plezierige kunst workshops. 

Lezen, fantaseren én creëren

Wij gaan er met Grote Broer een fantastisch leuke en leerzame Kinderboekenweek van maken! Na een gesprek met jou over de behoeftes van jouw leerlingen en de school, gaan wij aan de slag met de organisatie. Samen maken wij er een onvergetelijke Kinderboekenweek van!

Benieuwd naar extra informatie over de Kinderboekenweek? Bekijk dan de officiële website van de KBW!

Wanneer is de Kinderboekenweek 2024?

De Kinderboekenweek 2023 vindt plaats van woensdag 2 oktober tot en met zondag 13 oktober. Tien dagen lang staat leesplezier en kinderliteratuur in de schijnwerpers. We nodigen alle scholen, kinderopvangcentra en bibliotheken uit om deze bijzondere dagen vol plezier en leren met ons te vieren. Grijp deze kans aan om kinderen te enthousiasmeren voor lezen! Onze speciaal ontworpen Kinderboekenweek workshops zijn nu beschikbaar voor boekingen.

Wat is de Kinderboekenweek?

De Kinderboekenweek is een jaarlijks evenement in Nederland om het lezen van kinderboeken te bevorderen. Tijdens deze week organiseren scholen, bibliotheken, boekhandels en andere instellingen allerlei activiteiten rondom kinderboeken om het plezier in lezen te stimuleren. Elk jaar heeft de Kinderboekenweek een specifiek thema, waarbij een breed scala aan boeken wordt gepromoot. Dit jaar heeft Grote Broer unieke workshops ontwikkeld die perfect aansluiten bij het thema van de Kinderboekenweek 2024.

Kinderboekenweek Lessen

Een belangrijk onderdeel van de Kinderboekenweek is de integratie van lezen in het onderwijs. Daarom biedt Grote Broer speciale Kinderboekenweek lessen aan, ontworpen om het plezier en de waarde van lezen in de klas te bevorderen. Deze lessen sluiten aan op het thema van de Kinderboekenweek en zorgen voor een interactieve en boeiende leerervaring voor de kinderen. Ontdek onze op maat gemaakte Kinderboekenweek workshops en integreer het lezen van boeken op een leuke en boeiende manier in uw lesprogramma.