Lessenserie Upcycling

Aan de slag met kunst en duurzaamheid

In deze lessenserie ervaren leerlingen wat upcycling is: van de eerste uitleg tot het maken van een tastbaar kunstwerk uit afval!

Inhoud van deze workshop

Kennismaken

Wat is upcycling? De leerlingen ontdekken het en praten erover met elkaar.

Beginnen

De leerlingen brainstormen over hun kunstwerk en maken schetsen.

Doen

De leerlingen werken alleen of in groepjes aan hun kunstwerk.

Delen

De leerlingen bewonderen elkaars eindwerk en reflecteren op de lessen.

Je leerlingen maken kunst uit plastic ‘afval’ en leren over duurzaamheid.

Je kan afval weggooien, maar je kan er ook een mooi kunstwerk mee maken! Bij onze lessenserie Upcycling krijgen kunst en duurzaamheid aandacht. Want wat is het plastic afvalprobleem nou eigenlijk? En heeft afval ook onverwachtse andere kwaliteiten?

Tijdens de lessenserie Upcycling werken de leerlingen in het thema kunst en duurzaamheid: upcycling. De eerste les is een introductieles. De leerlingen denken na over het plastic afvalprobleem en hebben hier een gesprek over. Daarna gaan de leerlingen brainstormen over het kunstwerk wat ze gaan maken. In de volgende les gaan ze hun ideeën op papier zetten. Ze gaan een schets maken van het ontwerp en bedenken wat ze allemaal nodig hebben voor het kunstwerk. In de lessen daarop werken ze aan het plastic kunstwerk en reflecteren ze op de lessen. De leerlingen werken alleen of in groepjes aan het kunstwerk. Het eindresultaat zijn prachtige kunstwerken van allerlei soorten plastic afval.

Recyclen en het bewust omgaan met afval is steeds belangrijker in onze huidige maatschappij. Het is dus super om daar al op jonge leeftijd mee te starten. Bekijk ook de website van Wecycle en Aan de Slag met Afval, of breng eens een bezoekje aan Ecodam!

Meer interesse in dit soort workshops? Bekijk ook eens onze workshop Duurzaamheidslab.

Meer weten? Neem contact op

Inspiratielessen

Voer uw e-mailadres in en u kunt de inspiratielessen downloaden.

Leerdoelen

 • Leerlingen leren plastic te upcyclen en anders naar plastic te kijken.
 • Door anders naar het plastic te kijken worden fantasie en creativiteit geprikkeld.
 • Leerlingen worden op een speelse manier bewustgemaakt van het afval probleem.

Kosten lessenserie

 • Prijs per workshop: 489 euro per dagdeel of 619 euro voor beide dagdelen. Excl. reis- en materiaalkosten.
 • In het dagdeel in de ochtend kunnen 4 rondes van 45 minuten, 3 rondes van 60 minuten of 2 rondes van 90 minuten worden georganiseerd. Het aantal rondes in de middag hangt af van de schooltijden.
 • Wil je drie of meer verschillende workshops boeken? Dan maken wij graag een prijsopgave op maat i.v.m. staffelkorting.
 • Materiaalkosten bedragen 25 euro per ronde.
 • Een dag lang workshops, bijvoorbeeld 5 groepen van 28 leerlingen die allemaal 1 workshop volgen, kan al vanaf € 4,24 per leerling.
 • Wil je drie of meer verschillende workshops boeken? Dan maken wij graag een prijsopgave op maat i.v.m. staffelkorting.
 • Prijs per workshop bij één of twee workshops: 489 euro per dagdeel of 619 euro voor beide dagdelen. Excl. reis- en materiaalkosten.
 • In het dagdeel in de ochtend kunnen 4 rondes van 45 minuten, 3 rondes van 60 minuten of 2 rondes van 90 minuten worden georganiseerd. Het aantal rondes in de middag hangt af van de schooltijden.
 • Reiskosten bedragen 40 euro, ongeacht waar de school gevestigd is.

Benodigdheden

Een ruim lokaal met een tafel voor elke leerling. Het lokaal moet goed te ventileren zijn. Verder moet er een smart- of digibord aanwezig zijn. De school is verantwoordelijk voor het verzamelen van gesorteerd schoon plastic afval. Ook regelt de school scharen en potloden.

Heb je vragen?

Neem eenvoudig contact met ons op!

Of mail info@grotebroer.com

Informatieaanvraag
Lessenserie Upcycling