Show menu

Rapdocent Lloyd Terborg

Maak kennis met rapdocent Lloyd Terborg (57), een van de topdocenten van Grote Broer Kunsteducatie. Lloyd, die als kind opgroeide in de uitdagende omgeving van De Bijlmer, heeft de transformerende impact van hiphop en rap aan den lijve ondervonden. Zijn levensverhaal dient als inspiratiebron voor de rapworkshops die hij geeft op basisscholen in heel Nederland.

Workshop-rap-basisschool-Lloyd-Terborg

Rap als ticket uit de problemen

Op zijn dertiende verhuisde Lloyd vanuit Suriname naar De Bijlmer, destijds een wijk geteisterd door criminaliteit. Daar raakte hij verzeild in een jeugdbende en betrokken bij kleine overtredingen. Maar dat was niet het leven dat hij voor ogen had. Toen hij via het plaatselijk jongerencentrum in aanraking kwam met de hiphop cultuur, wist hij: “nu kan ik ontsnappen.” Het verlaten van de bende bracht hem enkele harde klappen, maar hij was er desondanks dankbaar voor. Hiphop was, in zijn woorden zijn “ticket out of there.”

Levenslessen via rapworkshops en hiphop

Lloyd ging zelf het welzijnswerk in. Hij heeft zich jarenlang intensief ingezet voor jongeren via hiphop-projecten en als rapdocent, bijvoorbeeld voor jongeren die in de criminaliteit dreigden te belanden. Zijn maatschappelijke betrokkenheid komt duidelijk naar voren in zijn workshops: hij zoekt voortdurend naar manieren om ervoor te zorgen dat de leerlingen zich gezien en gehoord voelen. Wanneer je Lloyd inhuurt voor een rapworkshop, kun je altijd iets extra’s verwachten. Hij deelt niet alleen zijn passie voor rap en hiphop, maar streeft er ook naar om waardevolle levenslessen aan de jongeren mee te geven. Deze rapdocent moedigt kinderen aan om breder te denken dan slechts het najagen van één droom en benadrukt het belang van onderwijs en hard werken, terwijl hij hen adviseert ver weg te blijven van drugs.

Rapdocent met vertrouwen

Een bijzonder kenmerk van de muziekworkshops van Lloyd is zijn vermogen om het vertrouwen van kinderen te winnen. Hij luistert naar hun persoonlijke problemen, zelfs in de beperkte tijd van de workshop, en indien nodig schakelt hij hulp in die beschikbaar is op school. Voor Lloyd vormen jongeren die zich uiten in straattaal geen uitdaging. Door empathie te tonen en een veilige omgeving te creëren, weet rapdocent Lloyd contact te leggen en de leerlingen mee te nemen in de dynamiek van de workshop. Het is bijzonder om te zien hoe soms degenen die aanvankelijk terughoudend waren om deel te nemen, uiteindelijk de besten van de groep blijken te zijn!

website-rap-grote-broer-workshop-Lloyd

Old school beats met rapdocent Lloyd

Lloyd maakt in zijn workshops altijd gebruik van ‘old school beats’, wat voor sommige kinderen een verrassende ervaring is. Hij beschouwt zichzelf niet slechts als een rapper; hij is een hiphop-activist die de kiemen van creativiteit en zelfexpressie plant in de jonge geesten van zijn leerlingen. Daarbij blijft hij zelf ook leren van de kinderen. Een van de meest ontroerende momenten in zijn carrière als workshopdocent was toen hij tijdens een workshop in het speciaal onderwijs werd geconfronteerd met een spastische jongen. Aanvankelijk twijfelde hij aan de mogelijkheden van de jongen, maar aan het einde van de dag kwam de jongen met zijn rolstoel naar voren en begon hij, zij het op zijn eigen manier, te rappen. “Ik kon mijn tranen niet bedwingen en heb mijn excuses aangeboden dat ik hem niet genoeg had betrokken.” Dit moment deed Lloyd inzien dat ook hijzelf telkens blijft leren

Kortom, de rapworkshops van Lloyd Terborg op basisscholen bieden niet alleen de kans om te leren rappen, maar ook om te groeien en te leren in een positieve omgeving. Zijn betrokkenheid bij jouw leerlingen en zijn diepgaande kennis van en ervaring met hiphop maken zijn workshops tot een onvergetelijke ervaring!