Filter op
Discipline
Doelgroep
Duur workshops
Aan de slag met…
Beeldende kunst workshops op school
“Alle ouders, opa’s, oma’s, leerkrachten en kinderen hebben een geweldig optreden gemaakt en gezien. Vooral de kinderen hebben genoten van deze dag.”
De Regenboog – Hoensbroek
Kennismaken? Laten we binnenkort bellen.
In beeldende workshops gaan leerlingen op school aan de slag met verschillende kunstvormen. Ze ontdekken de mogelijkheden van verschillende materialen, gebruiken hun fantasie in het ontwerpen van beelden, tekeningen en fotografie. Kinderen hebben een grote verbeeldingswereld. Het is daarom belangrijk om deze te stimuleren. En ook de mogelijkheden ver open te laten liggen. Bij deze workshops wordt echt gekeken naar beeldende kunst, bij onze kunst en techniek workshops wordt juist meer naar de overlap van deze disciplines gekeken. In beeldende kunst kunnen leerlingen zich in hun ruime fantasie uitleven. Er zijn nooit te veel ideeën!
Beeldende workshops op school
In de activiteiten worden ze aangezet om zelf oplossingen voor problemen te vinden. Door uit te proberen en opnieuw te beginnen, leren de leerlingen hoe belangrijk een maakproces voor een kunstwerk is. Bovendien leren ze dat het niet erg is als iets mislukt, het kan zelfs heel veel opleveren! Ze onderzoeken zelf wat mogelijk is met het materiaal dat voor handen is. Bijvoorbeeld tijdens de workshop Zelf verf maken. Ze maken hun eigen unieke werk en leren de materialen goed kennen. Dit draagt bij aan de zelfredzaamheid van de leerlingen. De workshopdocenten helpen de leerlingen in hun zoektocht met handige technieken, gebruiksvoorwerpen en ideeën. Individueel of in groep werken de leerlingen aan het kunstwerk. Daarnaast leren de leerlingen ook hun gevoelens of gedachten uit te drukken in meer dan woorden en cijfers. Ze leren dat er meer mogelijkheden zijn dan één. Alles kan, want je hebt het zelf verzonnen!
Wat is mooi?
De beeldende workshops in scholen zoeken samen met de leerlingen naar wat mooi is. Ze stellen kunst in vraag. Wanneer is iets kunst? Wanneer is iets mooi? Kinderen zoeken naar hun eigen smaak en mening, want die is belangrijker in beeldende kunst dan wat juist of fout is. Leerlingen krijgen bestaande kunstwerken te zien. Ze bekijken sculpturen, schilderijen en installaties in verschillende stijlen uit de geschiedenis. Daardoor vinden ze hun eigen weg later sneller binnen de beeldende kunst. Door actieve activiteiten, zoals de workshop Monotype Design, wordt dit gestimuleerd bij de leerlingen.
De kunstenaar van de toekomst
In de beeldende workshops in scholen wordt kunst aan techniek gekoppeld. Met nieuwe technologieën kan er zo veel meer. De leerlingen gaan aan de slag met 3D-pennen of reactiebanen. De focus in de gebruiksmaterialen tijdens de activiteiten ligt op recycling. Daardoor wordt binnen de workshops naar de toekomst gekeken. De leerlingen leren de mogelijkheden van recyclen en ook hoe innovatieve technieken werken. Zo worden de kunstenaars van de toekomst nu al opgeleid. De leerlingen ondervinden hoe plezierig het maken van een eigen werk is en hoe immens groot een verbeeldingswereld kan zijn.