Techlab - Het Kinetisch Lab

Ontdek hoe ‘beweging’ werkt

In dit techlab proberen leerlingen verschillende technieken en materialen uit en leren zo meer over de kracht van beweging.

Inhoud van deze workshop

Kennismaken

De workshop start met een korte introductie.

Beginnen

De leerlingen vormen groepjes.

Doen

De groepjes maken al experimenterend hun eigen reactiebaan.

Delen

De resultaten worden natuurlijk getest en bewonderd!

Experimenteren, techniek en samenwerken: het zit allemaal in dit Techlab.

Altijd al een kijkje willen nemen in een techlab over kinetica? Dan is deze workshop perfect voor jou!

In het Kinetisch Lab komen diverse vormen van beweging aan bod waaronder hydrauliek en automata. De leerlingen proberen op speelse wijze verschillende materialen en technieken uit. Aan het einde van de workshop kennen ze de werking van actie is reactie!

Opbouw Techlab – Het Kinetisch Lab

In het dit techlab gaan de leerlingen in groepjes hun eigen reactiebaan maken. Ze leren technieken als hydrauliek en automata. Verschillende materialen zijn het uitgangspunt, waarmee ze beweging gaan creëren. Daarnaast is het proces het belangrijkste, niet het eind resultaat, maar juist het onderzoeken staat centraal bij het kinetisch lab. Waarmee zet je iets in beweging? Nog belangrijker is waaróm bepaalde onderdelen wel of niet goed kunnen bewegen. De leerlingen gaan op creatieve wijze kennismaken met kinetica en leren om te gaan met een creatief proces. De workshopdocent neemt een basisset aan materialen mee, maar de leerlingen worden juist ook uitgedaagd om te experimenteren met wat er staat in het lokaal! Verrassende inzichten rondom kunst en techniek gegarandeerd!

Grote Broer biedt nog veel mee techlabs aan, bekijk ze allemaal hier.

Bekijk ook de kunst en techniek workshops van de Nieuwe Makers!

Meer weten? Neem contact op

Inspiratielessen

Voer uw e-mailadres in en u kunt de inspiratielessen downloaden.

Leerdoelen

 • Leerlingen leren om materialen te onderzoeken en hiermee mogelijkheden te bedenken.
 • Leerlingen leren meer over de begrippen beweging en kinetisch.
 • Leerlingen kunnen zich een voorstelling maken bij kinetische kunst.
 • Leerlingen leren over de werking van tandwielen, hefbomen en hydrauliek.
 • De leerlingen laten ontdekken en experimenteren, zonder de druk van een concreet eindresultaat. Dit is een procesgerichte workshop.

Workshopkosten

 • Een dag lang workshops, bijvoorbeeld 5 groepen van 28 leerlingen die allemaal 1 workshop volgen, kan al vanaf € 4,24 per leerling.
 • Wil je drie of meer verschillende workshops boeken? Dan maken wij graag een prijsopgave op maat i.v.m. staffelkorting.
 • Prijs per workshop bij één of twee workshops: 489 euro per dagdeel of 619 euro voor beide dagdelen. Excl. reis- en materiaalkosten.
 • In het dagdeel in de ochtend kunnen 4 rondes van 45 minuten, 3 rondes van 60 minuten of 2 rondes van 90 minuten worden georganiseerd. Het aantal rondes in de middag hangt af van de schooltijden.
 • Reiskosten bedragen 40 euro, ongeacht waar de school gevestigd is.
 • Materiaalkosten bedragen 50 euro per ronde.

Benodigdheden

Om de experimenten goed tot zijn recht te laten komen, is een inspirerende ruimte zoals een handvaardigheidslokaal, een aula of een fietsenstalling (bij mooi weer) geschikt. Als dit niet haalbaar is, is een klaslokaal ook voldoende. De leerlingen moeten dan de tafel aan de kant kunnen schuiven voor het maken van de reactiebaan. Er moet een digibord met geluid en computer aanwezig zijn voor het tonen van voorbeelden. Verder regelt de school scharen, plakband, lijm en bekertjes water (voor hydrauliek).

Heb je vragen?

Neem eenvoudig contact met ons op!

Of mail info@grotebroer.com

Informatieaanvraag
Techlab - Het Kinetisch Lab