Techlab - Het Stroomlab
Leerlingen gaan in groepjes experimenteren om te zien hoe stroom in kunst verwerkt kan worden. Maar daarvoor moeten ze eerst weten hoe elektriciteit werkt! Mogelijkheden omtrent kopertape, stroomgeleidende klei of verf en batterijen worden ontdekt. En wat doet die citroen in de kist? Aan het eind van het Stroomlab weet de leerling het antwoord!
Opbouw Techlab – Het Stroomlab
Wat is een stroomcircuit? Wat betekent het als dit ‘open’ of ‘gesloten’ is? En wat zijn stroomgeleidende materialen? Bestaat er zoiets als elektrische kunst? Is dat net zoiets als een elektrische fiets? In dit stroomlab gaan de leerlingen, na een korte introductie over de basisprincipes rondom stroom, in groepjes experimenteren met stroomgeleidende materialen als kopertape, ‘kroko-klemmen’ en klei. Doel is om al experimenterend wegwijs te worden in stroomcircuits en ‘outside the box’ te denken over het gebruik van stroom in kunst. Na afloop wordt er tussen de groepjes gereflecteerd; wat werkte wel en niet, hoe kwam dat? Een Techlab waar power in zit!
Bekijk ook het kunst en techniek aanbod van de Nieuwe Makers. Geïnteresseerd in recyclen en een groenere toekomst? Bekijk dan ons andere techlab duurzaamheid.




Inspiratielessen
Voer uw e-mailadres in en u kunt de inspiratielessen downloaden.
Leerdoelen
- Leerlingen maken kennis met de werking van een stroomcircuit.
- Leerlingen leren over de eigenschappen van verschillende materialen en hoe ze deze creatief kunnen gebruiken.
- Er wordt een verbinding gelegd tussen elektronica en kunst.
- De leerlingen laten ontdekken en experimenteren, zonder de druk van een concreet eindresultaat. Dit is een procesgerichte workshop.
Workshopkosten
- Prijs per workshop: 489 euro per dagdeel of 619 euro voor beide dagdelen. Excl. reis- en materiaalkosten.
- In het dagdeel in de ochtend kunnen 4 rondes van 45 minuten, 3 rondes van 60 minuten of 2 rondes van 90 minuten worden georganiseerd. Het aantal rondes in de middag hangt af van de schooltijden.
- Wil je drie of meer verschillende workshops boeken? Dan maken wij graag een prijsopgave op maat i.v.m. staffelkorting.
Reis- en materiaalkosten
- Reiskosten bedragen 40 euro, ongeacht waar de school gevestigd is.
- Materiaalkosten bedragen 50 euro per ronde.
Benodigdheden
Om de experimenten goed tot zijn recht te laten komen, is een inspirerende ruimte zoals een handvaardigheidslokaal, een aula of een fietsenstalling (bij mooi weer) geschikt. Als dit niet haalbaar is, is een klaslokaal ook voldoende. Het moet in ieder geval wel een ruimte zijn met voldoende tafels en stoelen. In het lokaal is een smart- of digibord aanwezig.