Techlab - Het Stroomlab

Kun je kunst maken van elektriciteit?

In dit techlab ontdekken leerlingen hoe elektriciteit werkt en hoe ze stroom om kunnen zetten in kunst.

Inhoud van deze workshop

Kennismaken

De workshop start met een introductie over stroom.

Beginnen

De leerlingen vormen groepjes.

Doen

De groepjes gaan experimenterend aan de slag met stroom(circuits).

Delen

De groepjes praten met elkaar na over wat ze hebben ontdekt.

Techniek, kunst en samenwerken: het zit allemaal in het Stroomlab!

Leerlingen gaan in groepjes experimenteren om te zien hoe stroom in kunst verwerkt kan worden. Maar daarvoor moeten ze eerst weten hoe elektriciteit werkt! Mogelijkheden omtrent kopertape, stroomgeleidende klei of verf en batterijen worden ontdekt. En wat doet die citroen in de kist? Aan het eind van het Stroomlab weet de leerling het antwoord!

Opbouw Techlab – Het Stroomlab

Wat is een stroomcircuit? Wat betekent het als dit ‘open’ of ‘gesloten’ is? En wat zijn stroomgeleidende materialen? Bestaat er zoiets als elektrische kunst? Is dat net zoiets als een elektrische fiets? In dit stroomlab gaan de leerlingen, na een korte introductie over de basisprincipes rondom stroom, in groepjes experimenteren met stroomgeleidende materialen als kopertape, ‘kroko-klemmen’ en klei. Doel is om al experimenterend wegwijs te worden in stroomcircuits en ‘outside the box’ te denken over het gebruik van stroom in kunst. Na afloop wordt er tussen de groepjes gereflecteerd; wat werkte wel en niet, hoe kwam dat? Een Techlab waar power in zit!

Bekijk ook het kunst en techniek aanbod van Nieuwe Makers. Geïnteresseerd in recyclen en een groenere toekomst? Bekijk dan ons andere techlab Duurzaamheid.

Meer weten? Neem contact op

Inspiratielessen

Voer uw e-mailadres in en u kunt de inspiratielessen downloaden.

Leerdoelen

  • Leerlingen maken kennis met de werking van een stroomcircuit.
  • Leerlingen leren over de eigenschappen van verschillende materialen en hoe ze deze creatief kunnen gebruiken.
  • Er wordt een verbinding gelegd tussen elektronica en kunst.
  • De leerlingen laten ontdekken en experimenteren, zonder de druk van een concreet eindresultaat. Dit is een procesgerichte workshop.

Workshopkosten

  • Een dag lang workshops, bijvoorbeeld 5 groepen van 28 leerlingen die allemaal 1 workshop volgen, kan al vanaf € 4,24 per leerling.
  • Wil je drie of meer verschillende workshops boeken? Dan maken wij graag een prijsopgave op maat i.v.m. staffelkorting.
  • Prijs per workshop bij één of twee workshops: 489 euro per dagdeel of 619 euro voor beide dagdelen. Excl. reis- en materiaalkosten.
  • In het dagdeel in de ochtend kunnen 4 rondes van 45 minuten, 3 rondes van 60 minuten of 2 rondes van 90 minuten worden georganiseerd. Het aantal rondes in de middag hangt af van de schooltijden.
  • Reiskosten bedragen 40 euro, ongeacht waar de school gevestigd is.
  • Materiaalkosten bedragen 50 euro per ronde.

Benodigdheden

Om de experimenten goed tot zijn recht te laten komen, is een inspirerende ruimte zoals een handvaardigheidslokaal, een aula of een fietsenstalling (bij mooi weer) geschikt. Als dit niet haalbaar is, is een klaslokaal ook voldoende. Het moet in ieder geval wel een ruimte zijn met voldoende tafels en stoelen. In het lokaal is een smart- of digibord aanwezig.

Heb je vragen?

Neem eenvoudig contact met ons op!

Of mail info@grotebroer.com

Informatieaanvraag
Techlab - Het Stroomlab