Workshop Zelf verf maken

Zelf verf maken zoals in de tijd van Rembrandt

In deze workshop maken leerlingen met verrassende ingrediënten verf, waarmee ze gaan schilderen.

Inhoud van deze workshop

Kennismaken

De workshop start met een korte reis door de kunstgeschiedenis.

Beginnen

De leerlingen gaan aan de slag met het zelf verf maken.

Doen

Zijn alle kleuren klaar? Dan kan er geschilderd worden!

Delen

De schilderwerken worden tentoongesteld en door iedereen bewonderd.

Een verrassende en kleurrijke workshop waarin veel te ontdekken valt.

Verf wordt gebruikt om mee te schilderen. Maar wat is verf eigenlijk precies? En hoe maken ze verf? Kan je misschien ook zelf verf maken? Ja, dat kan! De leerlingen gaan tijdens deze workshop aan de slag met simpele ingrediënten om zo hun eigen verf te maken. Nadat de verf gemaakt is gaan ze als echte kunstenaars een schilderij maken. Een ambachtelijke workshop met verrassende eindresultaten! Wie wordt de nieuwe Picasso in jullie klas? 

Opbouw workshop Zelf verf maken

De workshop start met een stukje kunstgeschiedenis en een kunstzinnige reis door de tijd. De leerlingen ontdekken hoe bijvoorbeeld kunstenaar Rembrandt zijn verf maakte. Er was in die tijd natuurlijk nog geen hobbywinkel met verfpotten, dus hoe gingen schilders destijds te werk? Nadat ze hierover gepraat hebben gaan de leerlingen zelf aan de slag om verf te maken. Ze gebruiken natuurlijke pigmenten en eidooiers om de verf te maken. Zo ontdekken ze dat je heel veel kunt met spullen die je gewoon in huis hebt.  

Nadat de leerlingen hun kleuren hebben gemaakt gaan ze hiermee experimenteren als echte kunstenaars. Kan er met de verf geschilderd worden? Misschien wel een regenboog met alle kleuren? Alle leerlingen maken een schilderijtje en aan het einde van de workshop bekijken ze elkaars kunstwerken. Ze reflecteren op het proces en hun schilderijen. Zelf verf maken is een laagdrempelige vorm van maakonderwijs en daarom geschikt voor alle doelgroepen. 

Meer weten? Neem contact op

Inspiratielessen

Voer uw e-mailadres in en u kunt de inspiratielessen downloaden.

Leerdoelen

  • Er wordt geleerd wat verf is en waar verf van gemaakt wordt.
  • Leerlingen gaan ervaren dat het mogelijk is met weinig ingrediënten zelf je verf te maken.
  • Leerlingen leren over de eigenschappen van de verf door te experimenteren met hun eigen gemaakte verf.
  • Leerlingen krijgen inzicht in oude schildertechnieken van bijvoorbeeld Rembrandt.

Workshopkosten

  • Een dag lang workshops, bijvoorbeeld 5 groepen van 28 leerlingen die allemaal 1 workshop volgen, kan al vanaf € 4,24 per leerling.
  • Wil je drie of meer verschillende workshops boeken? Dan maken wij graag een prijsopgave op maat i.v.m. staffelkorting.
  • Prijs per workshop bij één of twee workshops: 489 euro per dagdeel of 619 euro voor beide dagdelen. Excl. reis- en materiaalkosten.
  • In het dagdeel in de ochtend kunnen 4 rondes van 45 minuten, 3 rondes van 60 minuten of 2 rondes van 90 minuten worden georganiseerd. Het aantal rondes in de middag hangt af van de schooltijden.
  • Reiskosten bedragen 40 euro, ongeacht waar de school gevestigd is.
  • Materiaalkosten bedragen 32,50 per ronde.

Benodigdheden

Een lokaal met voldoende tafels en stoelen. De tafels zijn afgeplakt/beschermd tegen verf. In het lokaal is een smart- of digibord aanwezig. Verder regel je als school voldoende wit A4-papier, wegwerp bakjes en/of bekers, kwasten en schorten voor elke leerlingen.

Heb je vragen?

Neem eenvoudig contact met ons op!

Of mail info@grotebroer.com

Informatieaanvraag
Workshop Zelf verf maken