Workshop Zelf verf maken

Verf wordt gebruikt om mee te schilderen. Maar wat is verf eigenlijk precies? En hoe maken ze verf? Kan je misschien ook zelf verf maken? Ja, dat kan! De leerlingen gaan tijdens deze workshop aan de slag met simpele ingrediënten om zo hun eigen verf te maken. Nadat de verf gemaakt is gaan ze als echte kunstenaars een schilderij maken. Een ambachtelijke workshop met verrassende eindresultaten! Wie wordt de nieuwe Picasso in jullie klas? 

Opbouw workshop Zelf verf maken

De workshop start met een stukje kunstgeschiedenis en een kunstzinnige reis door de tijd. De leerlingen ontdekken hoe bijvoorbeeld kunstenaar Rembrandt zijn verf maakte. Er was in die tijd natuurlijk nog geen hobbywinkel met verfpotten, dus hoe gingen schilders destijds te werk? Nadat ze hierover gepraat hebben gaan de leerlingen zelf aan de slag om verf te maken. Ze gebruiken natuurlijke pigmenten en eidooiers om de verf te maken. Zo ontdekken ze dat je heel veel kunt met spullen die je gewoon in huis hebt.  

Nadat de leerlingen hun kleuren hebben gemaakt gaan ze hiermee experimenteren als echte kunstenaars. Kan er met de verf geschilderd worden? Misschien wel een regenboog met alle kleuren? Alle leerlingen maken een schilderijtje en aan het eind van de les bekijken ze elkaars kunstwerken. Ze reflecteren op het proces en hun schilderijen. Zelf verf maken is een laagdrempelige vorm van maakonderwijs en daarom geschikt voor alle doelgroepen. 

Heb je vragen?

Neem eenvoudig contact met ons op!

info@grotebroer.com

Inspiratielessen

Voer uw e-mailadres in en u kunt de inspiratielessen downloaden.

Leerdoelen

  • Er wordt geleerd wat verf is en waar verf van gemaakt wordt.
  • Leerlingen gaan ervaren dat het mogelijk is met weinig ingrediënten zelf je verf te maken.
  • Leerlingen leren over de eigenschappen van de verf door te experimenteren met hun eigen gemaakte verf.
  • Leerlingen krijgen inzicht in oude schildertechnieken van bijvoorbeeld Rembrandt.

Workshopkosten

  • Prijs per workshop: 489 euro per dagdeel of 619 euro voor beide dagdelen. Excl. reis- en materiaalkosten.
  • In het dagdeel in de ochtend kunnen 4 rondes van 45 minuten, 3 rondes van 60 minuten of 2 rondes van 90 minuten worden georganiseerd. Het aantal rondes in de middag hangt af van de schooltijden.
  • Wil je drie of meer verschillende workshops boeken? Dan maken wij graag een prijsopgave op maat i.v.m. staffelkorting.

Reis- en materiaalkosten

  • Reiskosten bedragen 40 euro, ongeacht waar de school gevestigd is.
  • Materiaalkosten bedragen 32,50 euro per ronde.

Benodigdheden

Een lokaal met voldoende tafels en stoelen. De tafels zijn afgeplakt/beschermd tegen verf. In het lokaal is een smart- of digibord aanwezig. Verder regel je als school voldoende wit A4-papier, wegwerp bakjes en/of bekers, kwasten en schorten voor elke leerlingen.

Meer informatie aanvragen