Show menu

Theaterworkshops op school

Tijdens theater workshops op school gaan leerlingen aan de slag met hun lichaam en stem. Net zoals bij de dansworkshops van Grote Broer ondervinden de leerlingen het belang van houding en lichaamstaal. Wat is het verschil tussen de pose van een koningin en die van een lakei? Hoe luid moet je spreken om ook de achterste rij van het publiek te bereiken? Ze leren tips en tricks die ze later ook bij het spreken voor de klas kunnen inzetten. Eventjes gaat het niet over wie jij bent in de klas, maar iedereen wordt uitgedaagd in de rol van iemand compleet anders te kruipen.

Theater workshops op school

Theater gaat over mensen, over jou en mij. Tijdens theaterworkshops op school ontdekken leerlingen het plezier van spelen. Denk aan theater workshops als Theaterspelletjes, Basistheater en Theatersport. Ze mogen heel even iemand anders zijn. De vrijheid hiervan en het plezier dat hierbij komt kijken is een erg verrijkende ervaring! Door zich te verdiepen in een personage, leren ze zich in te leven in een ander. Hierdoor groeit het empathische vermogen van de leerlingen. Een scène kan hen verwarren en daardoor aan het denken zetten: waarom maakt dit personage deze keuze? Waar komt die reactie vandaan? De theater activiteiten dragen bij aan de zelfontplooiing van de leerlingen hun begrip tegenover de wereld. In improvisaties leren de leerlingen hoe ze kunnen reageren op bepaalde situaties. Ze zien kwetsbaarheden en krachten van elkaar die in het dagelijkse onderwijs misschien niet direct zichtbaar zijn. In theater workshops worden leerlingen aangezet om zichzelf te durven laten zien, op een open en eerlijke manier.

Theater maak je samen

Een workshop in theater verbindt en raakt. Samenwerken staat centraal. Er komt veel bij theater kijken: decor, kostuum, ruimte, tekst, expressie. Een scène is pas geslaagd als iedereen zijn steentje bijdraagt. De leerlingen worden onderdeel van een gezamenlijk verhaal. In de theateroefeningen leren ze ook om publiek te zijn en degene die op het toneel staat met respect en belangstelling tegemoet te treden. Uiteindelijk verwachten ze dat ook van die ander als ze zelf op het toneel staan.

Alles kan met onze activiteiten

Daarnaast is theater ook gewoon een heerlijke uitlaatklep! Leerlingen uit het primair onderwijs hebben uit zichzelf al een flinke dosis fantasie. Het is belangrijk dat deze verbeeldingskracht gevoed wordt. Een leerling kàn gewoon even een prop papier zijn die een stok wordt, of een droevige voetbal. De vrijheid om associatief en met verbeelding met elkaar te spelen, is voor de leerling erg waardevol. Alles kan en het kan altijd nog groter.