Workshop Schimmenspel

Vertel een spannend verhaal met schaduwen

In de workshop Schimmenspel ontdekken leerlingen hoe ze samen de meest spectaculaire figuren maken.

Inhoud van deze workshop

Kennismaken

De workshopdocent legt uit wat een schimmenspel is.

Beginnen

De leerlingen oefenen met de basistechnieken.

Doen

De leerlingen maken hun eigen scènes met schaduwen.

Delen

In een afsluitende show voeren de leerlingen hun schimmenspel op.

Prikkel de fantasie van je leerlingen en stimuleer de samenwerking.

Schimmenspel is een toneelvorm waarbij men met schaduwen acteert. Het witte scherm geeft de leerlingen talloze mogelijkheden om een verhaal te vertellen. Geheimzinnig door kleine of hele grote schaduwen en spannend door magische illusies te creëren. Samen met de professionele workshopdocent ontdekken de leerlingen alle mogelijkheden! Juist omdat de middelen zo simpel zijn: schaduwen en een wit doek, is de uitwerking 10x zo belangrijk. Je kunt niet spelen met mimiek – iets wat normaal erg belangrijk is bij theater. De workshop schimmenspel is daardoor vaak echt een vernieuwende manier voor de leerlingen om naar theater te kijken.

Opbouw workshop Schimmenspel

De workshop Schimmenspel start met een introductie over deze bijzondere toneelvorm. Hierbij krijgen de leerlingen inspirerende voorbeelden te zien. Vervolgens gaan ze zelf aan de slag en ontdekken ze hoe je een verhaal kunt uitbeelden met schaduweffecten. Daarbij leren de leerlingen over het toepassen van bijvoorbeeld vertraging en uitvergroting. Gebruikmakend van hun lichaam, licht en attributen bedenken en maken ze eigen scènes in groepjes. Samenwerken is hierbij erg belangrijk, want samen kun je de meest grote en mooie figuren maken. De leerlingen oefenen achter het witte scherm en uiteindelijk voeren alle groepjes hun scène op. Een bijzonder schouwspel!

Bekijk ook ons theater dagproject Hotel Heerlijk, voor een dag vullende activiteit rondom theater!

Meer weten? Neem contact op

Inspiratielessen

Voer uw e-mailadres in en u kunt de inspiratielessen downloaden.

Leerdoelen

  • Leerlingen leren hoe ze een emotie in fysiek spel en met schaduweffecten kunnen laten zien.
  • Leerlingen leren verschillende speltechnieken met gebruik van licht, zoals vertraging en uitvergroting.
  • Leerlingen leren om met hun lichaam beeldende vormen te creëren, individueel en in samenwerking.

Workshopkosten

  • Een dag lang workshops, bijvoorbeeld 5 groepen van 28 leerlingen die allemaal 1 workshop volgen, kan al vanaf € 4,24 per leerling.
  • Wil je drie of meer verschillende workshops boeken? Dan maken wij graag een prijsopgave op maat i.v.m. staffelkorting.
  • Prijs per workshop bij één of twee workshops: 489 euro per dagdeel of 619 euro voor beide dagdelen. Excl. reis- en materiaalkosten.
  • In het dagdeel in de ochtend kunnen 4 rondes van 45 minuten, 3 rondes van 60 minuten of 2 rondes van 90 minuten worden georganiseerd. Het aantal rondes in de middag hangt af van de schooltijden.
  • Reiskosten bedragen 40 euro, ongeacht waar de school gevestigd is.
  • Materiaalkosten zijn 20 euro per dag.

Benodigdheden

Een ruim lokaal dat vrijwel volledig verduisterd kan worden. De tafels en stoelen moeten makkelijk aan de kant geschoven kunnen worden. De stoelen staan bij aanvang van de workshop in een kring.

Heb je vragen?

Neem eenvoudig contact met ons op!

Of mail info@grotebroer.com

Informatieaanvraag
Workshop Schimmenspel